Veertig kinderen met autisme krijgen voor het eerst onderwijs op Curaçao

Foto: Dulce Koopman

Een groep van 40 kinderen met autisme op Curaçao, die nooit eerder aan het onderwijs hebben deelgenomen, kunnen dit schooljaar 2024/2025 voor het eerst naar school op de Myrna Dovaleschool. De school heeft een nieuwe afdeling toegevoegd die het mogelijk maakt dat deze kinderen voor het eerst onderwijs kunnen krijgen.

De Myrna Dovaleschool richt zich op onderwijs aan kinderen met gehoors- en spraakstoornissen. Hoewel de nieuwe afdeling niet alleen voor autistische kinderen is, maar ook voor andere leerlingen met gehoor- en spraakstoornissen, is de nieuwe afdeling voornamelijk voor kinderen met autisme.

De kwaliteit van de scholen
Nihayra Leona, directeur van de DOS-scholen legt uit dat er op Curaçao altijd werd geklaagd dat er geen geschikte scholen waren voor kinderen met speciale behoeften. De laatste jaren waren en ook aanmerkingen op de kwaliteit van de scholen.

Ondertussen vond de invoering plaats van een nieuwe afdeling speciaal voor kinderen met gehoor- en spraakstoornissen op de Myrna Dovaleschool. Leona merkt op dat autisme een van de stoornissen is die onder deze problemen valt.

Het enige wat de kinderen met autisme die dit jaar met school beginnen op de Myrna Dovaleschool tot nu toe hebben gehad is therapie. Nu wacht hen een situatie met een andere soort structuur en verwachting. Arginia Lucio, het hoofd van de Myrna Dovaleschool legt uit dat vooral de therapie die de kinderen met autisme hebben ontvangen zeer waardevol is.

Speciaal onderwijs
De directeur van de DOS voegde toe aan de opmerkingen van Arginia Lucio, dat het laat naar een speciale school sturen van kinderen ook te maken heeft met de psychologische traditie, om exact te bepalen of het kind speciaal onderwijs nodig heeft. “Er wordt even gewacht om te kijken hoe het in het reguliere onderwijs functioneert en daarna begint men te testen.”

De kinderen met autisme die dit jaar voor het eerst beginnen op de Myrna Dovaleschool zijn voornamelijk kinderen met autisme type 2. Deze vorm van autisme vereist meer hulp bij het ontvangen van onderwijs. Het kind met autisme type 2 heeft meer regelmatige en consistentere hulp nodig.

Het gaat om kinderen met een IQ van 55 tot en met 69. Dit kind zal al vroeg en voor altijd extra hulp nodig hebben. Arginia Lucio legt uit waarom in bepaalde gevallen de reguliere ZMLK niet voldoende is voor deze groep.

Op grond van deze situatie was er overleg met onder andere DOS en Autism Aid Foundation, die aangaven dat de groep kinderen met autisme die hulp nodig hebben groot wordt. Men kwam tot de conclusie dat men op de Myrna Dovaleschool met deze groep kon werken in de kleine samenstelling van de schoolklas.

Wachtlijst
Er is voor volgend jaar al een wachtlijst op de Myrna Dovaleschool, voor een plek op de speciale sectie van de school. Er is voor gekozen om niet te groot te beginnen, om ruimte te scheppen waar dat uiteindelijk nodig is, aanpassingen te doen en zo de zogeheten kinderziektes te verwijderen.

Lucio: “We werken er hard aan om dit ook op onze school in te voeren in het onderwijs”. DOS-directeur Nihayra Leona noemde een mogelijke samenwerking in de toekomst met organisaties die gespecialiseerd zijn op dit gebied.

Voor wat betreft de docenten van de Myrna Dovaleschool die op de nieuwe afdeling gaan werken, heeft Arginia Lucio de voorbereiding die ze hebben gehad genoemd, en ook de informatie die ze hebben gehad tijdens de openingsconferentie voor het schooljaar 2024/2025 die onlangs plaatsvond. De docenten die veel ervaring hebben met het werken met de groep kinderen met autisme zijn bewust verplaatst naar de nieuwe sectie.