In Memoriam: Oud-Statenvoorzitter van Curaçao Marcolino ‘Mike’ Franco

Foto: EXTRA

Op 14 augustus 2024 verloor Curaçao een gerespecteerd en geliefd politicus: Marcolino ‘Mike’ Franco. Hij was niet alleen een bekend politicus, maar volgens zijn naasten ook een man van humor, integriteit en diepe liefde voor zijn familie en zijn land.

Mike werd geboren op 4 oktober 1959 als zoon van Willy Franco, oprichter en vooraanstaand lid van de MAN-partij, en Ferdinanda Franco-de Jongh. Hij groeide op in een politiek geëngageerd gezin, wat volgens Alex Rosaria de basis legde voor zijn betrokkenheid bij de publieke zaak.

Hoewel hij begon als fysiotherapeut na zijn studie in Groningen en enige tijd op Curaçao werkte, trok de politiek al snel zijn volledige aandacht.

Hij begon als lid van de partij MAN, stapte daarna over naar de PAR, waarvoor hij onder meer gedeputeerde was. Samen met Alex Rosaria richtte hij de sociaalliberale partij PAIS op. Van 2012 tot 2016 diende Franco als voorzitter van de Staten van Curaçao. “Hij was een gentleman in de Staten,” vertelt Rosaria.


Marcolino ‘Mike’ Franco (1959-2024)

Kalmte
Rosaria benadrukt Franco’s vermogen om vergaderingen met kalmte en vastberadenheid te leiden, zelfs in gespannen tijden. Franco’s leiderschap werd door velen gerespecteerd, zowel binnen de coalitie als de oppositie.

In 2018 werd Franco door de Nederlandse regering benoemd tot regeringscommissaris van Sint-Eustatius, waar hij verantwoordelijk was voor het herstellen van de bestuursstructuur. Zijn toewijding aan integriteit bleek ook uit zijn rol als voorzitter van de Raad van Toezicht voor Integriteit op Sint-Maarten.

Atlanta Braves
Ondanks zijn vele professionele verantwoordelijkheden, was het volgens Rosaria vooral Mike’s persoonlijke leven dat hem kenmerkte. Hij was een toegewijd familieman en buitengewoon trots op zijn kinderen en kleinkinderen. Rosaria herinnert zich hun wekelijkse koffiemomenten, waar ze spraken over alles van politiek tot sport.

“We spraken vaak over honkbal,” vertelt Rosaria. Mike was een fervent fan van de Atlanta Braves, en zijn passie voor sport leidde vaak tot vrolijke discussies. Zelfs tijdens zijn ziekte hield hij vast aan zijn humor en veerkracht. “Hij had veel pijn, maar hij was nooit een slachtoffer,” zegt Rosaria.

Rosaria glimlacht bij de herinnering aan hun gesprekken. “Als de Yankees verloren hadden, stapte Mike voorzichtig mijn kantoor binnen om me het slechte nieuws te vertellen,” zegt hij. Deze momenten benadrukken Mike’s speelse kant en zijn vermogen om, ondanks de zwaarte van het leven, altijd ruimte te maken voor een lach.


Mike Franco in 2018 als regeringscommissaris van Sint-Eustatius met toenmalig minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten bij de ondertekening van de ‘Yarari’ verklaring

Toewijding
Volgens Rosaria zal Mike Franco herinnerd worden als een man met een onberispelijk moreel kompas, een sterke liefde voor zijn land en familie, en een grenzeloze toewijding aan het verbeteren van de samenleving.

“Hij had een duidelijke visie voor Curaçao en het bredere Caribische deel van het Koninkrijk,” zegt Rosaria. “Voor hem was samenwerking met Nederland essentieel, en hij geloofde dat Curaçao zijn afspraken moest nakomen en een transparantere overheid moest worden om zijn plaats binnen het Koninkrijk te verstevigen.”

Franco’s familie, vrienden en collega’s zullen hem missen, niet alleen om zijn politieke bijdragen, maar vooral om de mens die hij was. “Hij was warm, humoristisch, wijs en altijd toegewijd. Zijn naam zal voortleven als een voorbeeld van onwankelbare integriteit en dienstbaarheid aan het volk,” aldus Rosaria. Mike Franco is 21 augustus begraven. Veel mensen kwam afscheid van hem nemen.