Verkiezingen op Sint-Maarten onder bijzondere omstandigheden

Foto: Korps Politie Sint-Maarten


De bevolking van Sint-Maarten gaat 19 augustus opnieuw naar de stembus. De eerste keer dit jaar vonden de verkiezingen plaats op 11 januari. Justitie op het eiland laat weten deze keer op heel veel voorbereid te zijn: met patrouillerende agenten uit alle Caribische eilanden van het Koninkrijk op straat, extra bevoegdheden om te fouilleren voor de politie en een uitgebreide campagne om het verkopen van stemmen aan te pakken.

In aanloop naar de vervroegde parlementsverkiezingen op 19 augustus deden het Openbaar Ministerie Sint Maarten, het Korps Politie en de Landsrecherche dit weekend een oproep aan alle kiezers ‘om op een verantwoordelijke manier deel te nemen aan het democratische proces’.

Iedereen die wordt benaderd met een aanbieding om zijn of haar stem te verkopen, of die weet heeft van iemand die stemmen probeert te verkopen of te kopen, wordt dringend verzocht dit te melden bij de anonieme tiplijn van KPSM, 9300.

Het kopen en verkopen van stemmen zijn ernstige misdrijven, zo wordt de bewoners duidelijk gemaakt. ‘Deze handelingen bedreigen de integriteit van de verkiezingen en ondermijnen het vertrouwen van het publiek in democratische instellingen. Wie zijn stem verkoopt, baant de weg voor corruptie’, zo is de waarschuwing.

Veiligheidsplannen
Daarnaast laat de politie weten alles eraan te zullen doen om op 19 augustus een veilige stemomgeving voor alle burgers te creëren. Hiervoor is het crisisteam geactiveerd en zijn er veiligheidsplannen opgesteld.

Belangrijke kruispunten en wegen zullen nauwlettend worden gecontroleerd en agenten zijn aanwezig om het verkeer efficiënt te beheren. Er komen verscherpte controles bij verschillende rotondes op Sint-Maarten om orde en openbare veiligheid te handhaven. Daarbij gaat het ook om controle op de vele illegale wapens die in omloop zijn.

Verder is het eiland door de politie verdeeld in verschillende sectoren, waarin wordt gepatrouilleerd door teams van politieagenten uit Sint-Maarten, Curaçao, Aruba en van de eilanden van Caribisch Nederland. Op die manier moet de ‘vrede en veiligheid’ worden gewaarborgd op de dag die geldt als ‘feest voor de democratie’.

Tijdens dat feest is er wel een verbod op de verkoop van alcohol; alleen hotelgasten kunnen vrijelijk drinken op verkiezingsdag. Voor de rest van het eiland geldt van zondagmiddag 6 uur tot dinsdagochtend 6 uur een verbod op de verkoop van alcohol.

Veelomvattende maatregelen
Hoewel in het verleden vaker is gewaarschuwd om geen stemmen te verkopen en de politie altijd alert was, zijn de maatregelen voor de komende verkiezingen veel veelomvattender dan ooit. Dat heeft verschillende oorzaken.

Zo kwamen dit jaar op het eiland al vijf mensen door wapengeweld om het leven, waaronder Sabine Arrindell op 17 juli. Zij is de vrouw van Olivier Arrindell, lange tijd vooral bekend als zakenman inmiddels politiek leider van de Oualichi Movement for Change (OMC). De moord is nog niet opgelost, maar volgens Arrindell bestaat er geen twijfel dat de moord politiek gemotiveerd is.

Een andere oorzaak voor de extra maatregelen is dat een wapencontrole begin deze maand in de wijk Dutch Quarter liep volledig uit de hand liep, met meer dan tien arrestaties tot gevolg, rellen op straat en opgeworpen barricades in de wijk en een militair die gewond aan zijn hoofd raakte. De politie heeft sinds dat incident meer bevoegdheden gekregen om te fouilleren, ook op verkiezingsdag.

Vanaf afgelopen vrijdag tot dinsdag, de dag na de verkiezingen, gelden er namelijk uitgebreide bevoegdheden voor de politie in Dutch Quater, maar ook in de wijken Cole Bay/Simpson Bay en Maho/Cupecoy.

Het is voor het eerst dat een dergelijke maatregel wordt uitgevaardigd voor Maho, een populair toeristisch gebied met veel hotels, restaurants en casino’s. Agenten mogen in de aangegeven gebieden auto’s en andere voertuigen controleren op wapens en iedereen kan op straat worden gefouilleerd.

Politieke onrust
Op 31 juli werden drie medewerkers van parlementariër Akeem Arrindell aangehouden, een dag later werd de politicus zelf gearresteerd. Arrindell en zijn medewerkers, die allemaal na ondervraging weer werden vrijgelaten, worden verdacht van het vormen van een criminele organisatie die zich bezig hield met het kopen van stemmen.

Hoewel in het verleden meerdere politici zijn beschuldigd van het kopen van stemmen, blijkt het vaak lastig om dat ook daadwerkelijk in de rechtszaal te bewijzen. Voor het Openbaar Ministerie is er echter geen reden om de bevolking niet opnieuw heel ernstig te waarschuwen: wie is begaan met de democratie en het welzijn van Sint Maarten houdt zich verre van het kopen en verkopen van stemmen!

Coalitie
Sint-Maarten heeft sinds 3 mei een coalitie van vier partijen: URSM, PFP, DP en NOW onder leiding van premier Luc Mercelina. De coalitie verloor haar meerderheid in de Staten op 20 mei doordat Kevin Maingrette (NOW) zich onafhankelijk verklaarde en het vertrouwen in de regering opzegde. Een week later gaf hij aan spijt te hebben en de coalitie wel te steunen.

Op dat moment was echter het traject al gestart om het parlement te ontbinden. Dat moet gebeuren op 20 september. Het kabinet-Mercelina regeert sinds mei als demissionar kabinet.