Eerste lesbische stel getrouwd op Curaçao: ‘Een historisch moment’

Foto: Kim Hendriksen

“Een procedure bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens is volstrekt kansloos,” zegt strafadvocaat Achim Henriquez van Henriquez Law in reactie op de beweringen van Rennox Calmes, partijleider van Trabou pa Kòrsou, dat er nog iets gedaan kan worden tegen de uitspraak van de Hoge Raad. Deze uitspraak verplicht Curaçao om het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht te erkennen. De beslissing heeft geleid tot veel protest op Curaçao, waaronder van Trabou pa Kòrsou.

Protest tegen de uitspraak
Op Curaçao heerst veel onvrede over de beslissing van de Hoge Raad. Partijleider Calmes heeft samen met pastors en religieuze leiders een bijeenkomst georganiseerd om te discussiëren over het homohuwelijk. De bijeenkomst, die bol stond van inhoudelijke discussies over wetgeving, rechten en de impact op kinderen en jongeren, leidde tot drie mogelijke wegen om het homohuwelijk op Curaçao aan te pakken.

Symbolisch protest
Tijdens de bijeenkomst werd besloten dat de bevolking van Curaçao zich op zaterdag in het zwart zou kleden om hun verdriet te tonen. Deze zaterdag vond namelijk de eerste geplande ceremonie voor een homohuwelijk op het eiland plaats. Dit symbolische protest was de eerste passieve actie waartoe unaniem werd besloten tijdens de bijeenkomst. In de komende weken zullen er meer passieve acties volgen, aldus Trabou pa Kòrsou. Ondanks de felle uitspraak van Calmes was hij bij de ceremonie niet aanwezig. In totaal gaven drie demonstranten gehoor aan zijn oproep.

Juridisch gezien niks aan te doen
Henriquez reageerde fel op de uitspraken van Rennox Calmes en de plannen van Trabou pa Kòrsou. Volgens Henriquez is er juridisch gezien niets meer aan te doen. “De Hoge Raad is de hoogste rechterlijke instantie. Er is een uiterste mogelijkheid om naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te gaan, maar dat is geen ‘hoger beroep’ maar een zaak tegen de staat (Koninkrijk der Nederlanden) voor het niet naleven van de in het EVRM neergelegde mensenrechten,” legt Henriquez uit. Hij vervolgt: “In Europa is de norm al dat het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht deel is van de rechten van de mens, om meerdere redenen. Dus een procedure bij het EHRM is volstrekt kansloos.”


Foto: Kim Hendriksen

Beginselen van een eerlijk proces
Daarnaast wijst Henriquez op een ander belangrijk aspect van de mensenrechten: het beginsel van een eerlijk proces (Fair Trial) zoals vastgelegd in artikel 6 van het EVRM. “Dat beginsel houdt onder meer in dat iedere burger recht heeft op drie rechterlijke instanties waar die zich kan beklagen. Bij ons is dat de eerste aanleg bij het Gerecht in Eerste Aanleg, hoger beroep bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie en cassatie bij de Hoge Raad. Ook deze procedure voldoet dus aan het EVRM. Dat is ook de reden dat het eindigt met de Hoge Raad,” verduidelijkt Henriquez.

Sinds de uitspraak van de Hoge Raad op 12 juli zijn op Curaçao al acht à negen koppels in ondertrouw gegaan. Op Aruba kunnen huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht pas vanaf oktober plaatsvinden vanwege beperkte beschikbaarheid bij de Burgerlijke Stand.