Echtparen van hetzelfde geslacht op Aruba en Curaçao kunnen nu trouwen

De Hoge Raad heeft besloten dat het huwelijk voor echtparen van hetzelfde geslacht per direct opengesteld wordt op Aruba en Curaçao. “De Hoge Raad is van oordeel dat de uitspraak van het Gemeenschappelijke Hof in stand kan blijven”, aldus voorzitter en vicepresident Polak tijdens de zitting in Den Haag gisteren, 12 juli.

Eerder in december had advocaat-generaal (AG) Snijders al een advies gegeven om het oordeel van het hof in stand te houden. Volgens de Hoge Raad komt het oordeel van het hof erop neer dat het ‘direct en effectief beschermen van betrokkenen’ zwaarder weegt en hebben de landen hun uitgangspunten niet of niet met succes bestreden.

Eens met het hof
Volgens de Hoge Raad heeft het hof ook rekening gehouden met het feit dat het ‘rechtstekort al geruime tijd bestaat, dat de rechterlijke ingreep technisch niet gecompliceerd is en dat de wijze waarop het huwelijk moet worden opengesteld voor personen van gelijk geslacht niet afhankelijk is van verder te maken keuzen van politieke aard’.  Het hof heeft in aanmerking genomen dat de bezwaren van tegenstanders van het huwelijk voor personen van gelijk geslacht veelal een godsdienstig fundament hebben. De vrijheid van godsdienst moet gewaarborgd worden, maar gaat volgens het hof niet zo ver dat men de eigen godsdienstige normen en waarden kan opleggen aan een ander, stelt de Hoge Raad.

Historisch moment
Op Aruba reageren mensen enthousiast en worden vooral uitspraken zoals ‘Een mooie dag voor de liefde’ en ‘amor ta gana tur bataya’ ofwel ‘liefde overwint alles’ op social media gedeeld. Het bestuur van Fundacion Orguyo is naar Den Haag afgereisd voor de uitspraak en laat op haar sociale media weten dat dit niet alleen een historisch moment is voor de rechten van de lhbt-gemeenschap van Aruba en Curaçao, maar voor rechtvaardigheid en gelijkheid overal. “Al vinden we het jammer dat ons eigen parlement geen beslissing kon nemen om voor gelijke rechten te staan, zijn we ontzettend blij en dankbaar dat vandaag gelijke rechten voorrang hebben en dat de rechters erkennen dat discriminatie op basis van seksuele voorkeur tegen de Grondwet is.” “Het is niet alleen een overwinning voor de lhbt-gemeenschap maar het is ook een overwinning voor gelijkheid, rechtvaardigheid en het fundamentele recht om lief te hebben en geliefd te worden. Liefde overwint!”, aldus Fundacion Orguyo.

Ook parlementariër Misha Raymond (Raiz) spreekt van een historisch moment en zegt blij te zijn met de uitspraak. Raymond was een van de initiatiefnemers was van het wetsvoorstel voor het openstellen van het huwelijk voor echtparen van hetzelfde geslacht dat onlangs door het Arubaans parlement is verworpen. Nadat er twee keer gelijk werd gestemd met tien stemmen voor en tien tegen en een parlementariër die zich onthield van stemmen.

 “Gefeliciteerd Aruba, gefeliciteerd Curaçao! Dit is het beste resultaat dat we vandaag hebben kunnen bereiken. Ik hoopte dat dit het resultaat zou zijn dat wij konden bereiken op Aruba. Maar dat is niet gelukt”, stelt Raymond. De parlementariër zegt trots te zijn om ‘aan deze kant van de geschiedenis te staan’, ook is ze blij dat veel meer mensen aan de juiste kant van de geschiedenis hebben gestaan en hebben gevochten voor de rechtvaardigheid voor deze doelgroep. “Vandaag is een dag waar Aruba trots op mag zijn. We laten zien dat we de juiste kant opgaan met de ontwikkeling van mensenrechten. Het gevecht voor rechtvaardigheid en tegen discriminatie zetten we voort”, aldus de parlementariër.

Mede-initiatiefnemer van het wetsvoorstel en parlementariër Miguel Mansur (Accion21) reisde naar Den Haag voor de uitspraak en laat aan Caribisch Netwerk weten dat hij ook heel blij is dat de Hoge Raad het constitutionele bestel en de rechtsstaat van Aruba onderschrijft. “Het onderschrijft het feit dat iedereen gelijk moet worden behandeld, in alle gevallen. We leven nu in een meer progressieve gemeenschap met minder discriminatie en meer tolerantie en acceptatie.  Mijn dank aan Fundacion Orguyo dat ze tot in de rechtbank hebben doorgevochten om #loveislove te onderschrijven.”

In een persverklaring laat de regering van Aruba weten dat zij zich aan de uitspraak van de Hoge Raad zullen houden.