Foto: VNW

Hoe ‘woke’ wil je het hebben? De nieuwe Vertegenwoordiger van Nederland is geboren en opgegroeid op Curaçao, is een man van kleur én homoseksueel. Edson Hato (54) heeft oog en oor voor álle minderheden op de eilanden.

“Als je als eiland of land groepen uitsluit, snijd je in de ziel van je samenleving”, citeert Hato zijn grote voorbeeld Nelson Mandela. “Dat gaat niet alleen over de LBTQI+- gemeenschap, maar bijvoorbeeld ook over armoede en toegang tot onderwijs.”

Dus zet Hato de deuren van het kantoor aan de Scharlooweg wagenwijd open. Hij wil horen en voelen wat er speelt in de samenleving. Want in de 32 jaar dat hij in het buitenland woonde, zijn niet alleen de eilanden veranderd, maar vooral hijzelf.

Levensmotto 1: ik zie jou, jij ziet mij
“Mijn vader was predikant bij de Jehovah’s getuigen, mijn moeder is katholiek. Van kleins af aan leerde ik met tegenstrijdigheden omgaan. Van mijn ouders kreeg ik mee dat je elkaar kunt respecteren zonder het over alles eens te zijn.”

“De grootste pijn die wij elkaar toebrengen, is wanneer we een ander dehumaniseren en niet zien. Daarom zal ik bijvoorbeeld ook nooit mensen veroordelen vanwege hun geloof of religie. Ik wil niemand uitsluiten. Maar net zoals ik respect heb voor wie zij zijn, vraag ik hen mij te respecteren.”

“Het gesprek, die openheid, daarin kun je het verschil maken. Je verschilt van mening, maar kunt nog steeds aan de ander vragen: zie jij mij? Zie jij wie ik ben en waar ik voor sta? De tweede stap is dat je elkaar halverwege vindt. Lukt dat niet, dan is er tenminste nog begrip voor elkaar.”

Levensmotto 2: haal eruit wat erin zit
“Het leven is een geschenk. Ik vind dat je alles eruit moet halen en je talenten maximaal moet gebruiken. Anders gooi je een heel mooi cadeau weg. Hoe je dat doet, dat is jouw eigen verantwoordelijkheid. Ieder mens heeft het recht zich optimaal te ontplooien. Het is echt verschrikkelijk als je mensen die kansen ontneemt!”

“In de functie van Vertegenwoordiger van Nederland zie ik mezelf vooral als bruggenbouwer. We willen dat Nederland een goed beeld heeft van wat hier gebeurt. Dat kan met genuanceerde adviezen en informatie in de juiste context. Maar ook de bewindspersonen in het Caribisch deel van het Koninkrijk geven we inzicht in waarom Nederland bepaalde beslissingen neemt en met welke insteek.”

“Ik wil de relatie met Nederland echt verbeteren. Als yu’i Kòrsou sta ik met beide benen in die twee culturen. Dat is mijn toegevoegde waarde. Ik ben hier geboren, maar weet lang niet alles. Dus praat ik met deskundigen en invloedrijke mensen uit de gemeenschap. Zij delen hun ideeën en gedachtes. Die gesprekken vind ik heel erg belangrijk. Zo ontdek ik de verschillende gezichtspunten en nuances.”

Levensmotto 3: dit ben ik, wen er maar aan!
“Als homoseksuele man, heb ik mezelf één belofte gedaan: ik ga niet terug de kast in. Je bouwt een soort schild om je heen, om jezelf te beschermen. Toch moet je juist dat schild laten vallen om weerbaar te zijn.”

“Want door je kwetsbaarheid te verhullen, ben je eigenlijk kwetsbaarder dan ooit. Het is een masker. Die kwetsbaarheid is jouw homoseksualiteit, jouw culturele achtergrond of hoe je naar de dingen kijkt. Dat wordt jouw kracht als je er open over bent. Als je zegt: hier ben ik, wen er maar aan!”

“Ik begrijp dat een deel van de bevolking moeite heeft met het feit dat mensen niet heteroseksueel zijn. Dat ze nog niet klaar zijn voor zoiets als een homohuwelijk. Dan is er weer die ene oplossing voor toenadering: het gesprek. Jij ziet het misschien anders, maar je ziet mij wel als een persoon.”

Levensmotto 4: spreek vanuit je hart
“Als je dan dat schild hebt laten vallen. Als je durft te zijn wie je bent. Als je ervan doordrongen bent dat jij, net als ieder ander, recht hebt om jouw leven te leiden. Als dat je uitgangspunt is. Dan hoef je nooit te twijfelen, dan is wat je doet altijd de juiste keuze. Dan handel je niet alleen vanuit je hersenen, maar ook vanuit je hart.”

“In deze positie van Vertegenwoordiger is er nauwelijks ruimte voor mijn eigen mening. Dat besef ik heel goed. Ik vertegenwoordig de Nederlandse staat. Alles wat ik zeg, moet je zien in dat verband. Persoonlijke meningen heb ik even in een doosje weggestopt met een strikje eromheen. Maar ik neem wel altijd mezelf mee. Daardoor kan ik bepaalde onderwerpen op de agenda zetten en bespreekbaar maken. Gewoon omdat ik ben wie ik ben.”

“Ik ben september vorig jaar begonnen en moest wel weer even wennen. Het is de overgang van een super gestructureerd land naar een land in opbouw. Wat ik echt mis is mijn fiets. In Amsterdam fietste ik elke dag naar mijn werk, driekwartier heen en driekwartier terug. Nu ga ik drie keer per week naar crossfit. In Nederland mis ik Curaçao en hier Amsterdam. Het is niet anders.”

Eerste lokale Vertegenwoordiger
Edson Hato (54) is de eerste lokale persoon die leiding geeft aan Vertegenwoordiging van Nederland vanuit het hoofdkantoor in Willemstad. Hato heeft zijn carrière tot bestuurder opgebouwd bij de ING Groep (2000-2012) en vervolgd bij Philip Morris International (2012-2014), Astra Zeneca (2015-2017) en ABN Amro Bank (2018-2020). Hij is sinds 2017 ook eigenaar van LikeMinds bv met de missie om leidinggevenden en organisaties te helpen om te schakelen van ‘power-driven to purpose-driven’.
Voor meer informatie: www.vnacs.nl.