De Curaçaose minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas heeft overleg gevoerd met comedian en ondernemer Jandino Asporaat over de schade die diens Hòfi Mango-park heeft geleden als gevolg van de overmatige regenval van zaterdag 4 mei op het eiland. Asporaat had op sociale media laten weten dat zijn park is verwoest als gevolg van slecht waterbeheer door het eiland.

De Curaçaose comedian was direct na het noodweer erg emotioneel. “Alles is gewoon weggevaagd”, zo stelde Asporaat vanuit Nederland. Hij vertrok snel naar het eiland om de schade op te nemen. Niemand raakte gewond. “Maar dit is zo erg, het is gewoon helemaal weg”, aldus Asporaat.

Maandagmiddag presenteerde hij in Willemstad een plan aan de premier en zijn adviseurs om veranderingen aan te brengen in het huidige waterbeheer van het eiland. Afgesproken is dat de ministeries van Gezondheid, Natuur en Milieu en Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning samen met deskundigen van de organisatie van Jandino het huidige waterbeheer op Curaçao evalueren om vervolgens met een concreet plan te komen.

Curaçao heeft zaterdag te maken gehad met overvloedige regenval op het westelijk gedeelte van het eiland. Grote delen van Banda’bou stonden blank. Direct ontstond er kritiek op de staat van de dammen.

Maar al kort na het noodweer liet de regering weten dat tijdens de hevige regenval de dammen op Curaçao ‘gefunctioneerd hebben zoals het moet’. Dat liet Pisas weten nadat ambtenaren controles hadden uitgevoerd.

Dat betekent dat als de dam volloopt het water via een overstroom naar een lagergelegen dam of de zee stroomt. Dat geldt ook voor Hòfi Mango, dat zich volgens de regering ‘historisch gezien op de route bevindt waar het water langs stroomt wanneer de Kabayé-dam vol is’.

Tijdens een normale regenval vult de Kabayé-dam zich niet gemakkelijk en als hij vol is, stroomt er slechts een kleine stroom water door Hòfi Mango. Maar tijdens overmatige regenval gebruikt het water het maximale gebied tijdens zijn route naar de zee. Hierdoor kwam er veel meer water naar Hòfi Mango, zo legt het ministerie van Gezondheid, Natuur en Milieu uit.

Stranden

Pisas zegt vooral de situatie op de stranden te betreuren. Sommige stranden waren net opgeknapt van de schade die eerder dit jaar is aangericht door overvloedige regenval. Nu zijn opnieuw enkele populaire stranden ontoegankelijk geworden door de hevige regenval en de modderstromen die daar het gevolg van waren. Toeristen en lokale bewoners wordt geadviseerd voorlopig geen gebruik te maken van de stranden.

Minister Pisas zegt er alles aan te doen om de stranden zo snel mogelijk te herstellen voor de lokale bevolking en toeristen die het eiland bezoeken. Op 4 mei werd door de hevige regenval meer dan 50 mm regen gemeten als gevolg van aanhoudende regenval vanaf de vroege ochtend.

Schade en overlast was er in Sta. Cruz, Lagun, Tera Kòrá, Barber en Pannekoek. De politie verleende assistentie aan een familie in het Hòfi Mango-park, die daar verblijft als beheerders.

Koninklijk echtpaar
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben maandag laten weten mee te leven met de mensen die door noodweer zijn getroffen op Curaçao. De koning en koningin noemen in het bijzonder natuurpark Hòfi Mango, waar zij vorig jaar nog op bezoek waren met prinses Amalia. Het koningspaar zegt de pijn van de initiatiefnemers te delen en te hopen dat herstel van dit unieke gebied ‘op den duur’ mogelijk zal zijn.