Oud-minister Paul Croes (AVP), die veroordeeld werd voor onder meer witwassen en verduistering, moet aan het land Aruba 163.000 florin terugbetalen. Dat heeft het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Bonaire, Sint-Maarten en van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba besloten.

Croes was minister voor Arbeid, Jeugd en Sociale zaken in het kabinet Eman II in 2013 tot en met 2017. Hij werd in 2021 veroordeeld voor het aannemen en vragen van steekpenningen, het misbruiken van zijn publieke functie, het verduisteren van geld, witwassen, de illegale tewerkstelling van een kindermeisje en de deelneming aan een criminele organisatie.

De lange periode dat deze ontnemingszaak op zich heeft laten wachten heeft ervoor gezorgd dat het Hof 20.000 florin korting gaf op het totale bedrag van 183.489,10 florin.

“Bij strafzaken is het streven dat deze binnen twee jaar zijn afgerond. In dit geval duurde dat ruim drie jaar. Er zijn verschillende factoren geweest die een rol hebben gespeeld in de duur van de behandeling. Maar soms kan het niet anders, vooral in zo’n grote zaak waarin veel verdachten en getuigen gehoord moesten worden”, legt persofficier Patrick van der Biezen uit na de uitspraak.

Foto Patrick Van der Biezen (Melissa Stamper)

Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak in maart deed de verdediging van Croes een poging uit te leggen waar dat geld vandaan komt. Het beginsaldo zou niet kloppen omdat andere inkomstbronnen van de familie niet meegerekend werden, stelt advocaat Desiree Croes.

Deze zouden onder meer afkomstig zijn van huwelijkscadeaus, carnavals hoofdtooien, de verkoop van rashonden en van Arubaans gevulde broodjes (pan yena). Samen zou dat 142.600 florin bedragen die volgens de advocaat afgetrokken hoort te worden van het te ontnemen bedrag.

Verduistering
Het Hof is echter van oordeel dat in de strafzaak bewezen is dat Croes ruim 55.000 florin heeft verduisterd van zijn eigen stichting Leadership en Excellence en ruim 128.000 florin heeft witgewassen aan contante privéuitgaven. Het heeft als uitgangspunt voor het verkregen voordeel de kasopstelling genomen in de Ibis-zaak, omdat er geen aannemelijke verklaring is gegeven waarom de contante inkomsten de contante uitgaven overtroffen.

Croes was niet aanwezig bij de uitspraak maar werd geëmotioneerd tijdens de behandeling en herhaalde toen zijn betoog van vier jaar geleden over de omstandigheden van zijn voorhechtenis in Korrektie Instituut Aruba (KIA).

“Mijn broer vroeg mij: ‘Wat was het ergste wat je hebt meegemaakt in die tachtig dagen isolatie. Was het boosheid, was het angst voor het leven, je familie die je mist?’ Maar je moet je voorstellen dat ik in een cel zat van twee bij drie meter, waar ik 22 uur per dag niets kon doen.”

Inmiddels zit Croes niet meer in isolatie maar zijn de leefomstandigheden bij de strafafdeling volgens hem nog steeds ‘vies’ en ‘onmenselijk’ en wilt hij zich hard maken voor betere omstandigheden voor gedetineerden in KIA. Donderdag liet zijn advocaat weten dat Croes zijn ervaringen in een boek wil uitbrengen.

18 maanden cel
Als de oud-minister de 163.000 florin niet betaalt moet hij 18 maanden extra in de cel. Croes kan binnen twee weken in cassatie gaan tegen dit vonnis. Donderdagmiddag is advocaat Croes bij hem langs geweest om te bespreken of de oud-minister in cassatie wil gaan. “Paul wil eerst goed over nadenken voordat hij een beslissing hierover neemt”, zegt ze aan Caribisch Netwerk.

Van der Biezen legt uit dat er geen duidelijk termijn is voor het terugbetalen van het bedrag, maar de woning van Croes is tijdelijk in beslag genomen in afwachting van het vonnis. “Het is een tijdelijke maatregel zodat Croes dat niet verkoopt. Ons uitgangspunt is dat Croes dit bedrag betaalt, we zijn er niet op uit dat hij langer moet zitten.”

Het is ook een boodschap aan bewindspersonen over hoe ze omgaan met verkregen bedragen uit stichtingen. Daar zijn regels voor waar je rekening moet houden, niemand staat boven de wet, aldus de persofficier.

Hoe werkt een ontnemingsprocedure?
Een ontnemingsprocedure is een juridische procedure waarbij de overheid probeert om crimineel verkregen winst van een persoon af te pakken. Dit gebeurt nadat de persoon is veroordeeld voor een misdrijf waarbij financieel gewin in het spel is, zoals drugshandel, fraude, of andere vormen van georganiseerde criminaliteit.