Foto: Kim Hendriksen

Na dertig jaar vol passie, toewijding en een grote invloed op de Curaçaose kunstwereld, kondigt Lusette Verboom, het brein achter Gallery Alma Blou, haar vertrek aan.

Gedurende deze jaren heeft Verboom met haar galerij een unieke plaats gecreëerd waar lokale kunstenaars hun creaties konden tonen en waar kunstliefhebbers wereldwijd het bijzondere talent van Curaçao konden bewonderen.

Opvallend
Toen Verboom in de jaren negentig haar intrede deed in de kunstscene van Curaçao, viel ze op. “Ik belandde in een wereld die aanvoelde als een besloten club, opgedeeld in groepen. Als zwarte vrouw was ik een uitzondering,” deelt ze.

Voor Verboom was het meer dan alleen een nieuwe uitdaging; het was haar missie om lokale kunst een podium te bieden. “Ik streefde er niet naar om de kunstwereld te veranderen, maar om lokale kunst zichtbaar te maken.”

Het ontdekken van lokale talenten
In het begin ging Verboom letterlijk de straten op, op zoek naar kunstenaars op lokale markten en in verschillende wijken. “We reden rond om te zien wat er speelde en wie er actief waren,” vertelt Verboom. “Zo vonden we nieuw talent.”

Transformatie van Landhuis Habaai
In 2005 kochten Verboom en haar man een vervallen landhuis, ondanks flinke financiële risico’s. “Men verklaarde ons voor gek, maar we zetten door. We staken al ons geld in Landhuis Habaai, dat de nieuwe basis werd voor Galerij Alma Blou.”

Dit deden ze met de hulp van een architect en met de steun van vele vrienden uit de (kunst)gemeenschap. “Als je in die periode langsreed, kon je zien dat niet alleen werklui, maar ook vrienden en kunstenaars hielpen met schilderen, sjouwen, vegen en opruimen.”

Lusette Verboom. Foto: Kim Hendriksen

Deze gewaagde zet opende een nieuw hoofdstuk voor de Curaçaose kunstwereld. Landhuis Habaai transformeerde van een ruïne in een levendige ontmoetingsplek voor creativiteit, waar kunstenaars en liefhebbers wereldwijd elkaar vonden. Zo werd het landhuis het hart van de kunstscene op het eiland, een broedplaats voor nieuwe initiatieven.

Doorzettingsvermogen en toewijding
De jaren die volgden was een tijd vol uitdagingen, zowel persoonlijk als professioneel, vooral toen haar moeder in 2017 ernstig ziek werd overwoog Verboom om te stoppen. “We hebben het landhuis toen al een keer te koop gezet. Maar stoppen voelde echter niet juist,” erkent Verboom.

Ondanks een zware hypotheek en toekomstige onzekerheden, besloot ze door te zetten. Dit toonde niet alleen haar vastberadenheid maar ook haar diepe verbondenheid met de kunst en cultuur van Curaçao.

Erfenis en inspiratie
Tegenwoordig wordt Verboom gezien als een pionier die de lokale kunstscene heeft vernieuwd. Haar verhaal laat de impact van doorzettingsvermogen en visie zien, en de invloed die één iemand kan hebben op een hele gemeenschap. “Kunst kan de wereld veranderen, en ik ben dankbaar dat ik daaraan heb mogen bijdragen,” sluit ze af.

Toekomstplannen en nieuwe generaties
Terwijl ze zich voorbereidt op een toekomst die nog steeds in het teken staat van kunst en cultuur, blijft Lusette Verboom een inspiratiebron voor velen, zowel op Curaçao als daarbuiten. “De tijd is gekomen om het stokje door te geven. Mijn man is inmiddels tachtig en we zijn nog gezond. We hebben een prachtig huis en willen daar nu van gaan genieten.”

Afgelopen week ontvingen wij het bericht dat Marjon Wegman kort na het interview op 16 maart jongstleden is overleden.