De National Alliance van minister-president Silveria Jacobs heeft de parlementsverkiezingen op Sint-Maarten gewonnen, blijkt uit voorlopige uitslagen.

Het tellen van de stemmen duurde meer dan tien uur. Een nacht lang zaten politici en stemmers op het eiland in spanning over de uitslag. Die was waarschijnlijk door niemand voorspeld.

Puzzel
Zes van de acht partijen die deelnamen aan de verkiezingen komen namelijk in het parlement terecht. Wie de regering gaat vormen, wordt nog een hele puzzel. Maar het initiatief ligt bij Silveria Jacobs.

Met haar partij National Alliance (NA) wist ze de grootste partij te worden, maar in vergelijking met 2020 verloor ze wel twee zetels. NA kreeg 3468 stemmen en ging van 6 naar 4 zetels.

United People Party (UPP) kreeg 2837 stemmen en verloor één zetel. De partij van Rolando Brison ging terug van vier naar drie zetels. NA en UPP kunnen samen een coalitie vormen – zoals de afgelopen vier jaar – maar daarbij hebben ze wel de steun van minstens één andere partij nodig.

NOW (1488 stemmen, met leider oud-minister Christophe Emmanuel), PFP (1721 stemmen, met leider Melissa Gumbs), URSM (2020 stemmen, met leider Luc Mercelina) en DP (1976 stemmen, met leider Sarah Wescot-Williams) kregen elk twee zetels.

Alleen de USP (689 stemmen) en ECE (291 stemmen) wisten onvoldoende stemmen te behalen voor een zetel. De zetelverdeling is voorlopig, de definitieve uitslag wordt binnen enkele dagen verwacht.

Meer interesse
Meer dan 65 procent van de stemgerechtigde bevolking is op 11 januari gaan stemmen en daarmee een trendbreuk. De bereidheid op het eiland om te gaan stemmen was de afgelopen jaren juist gedaald.

Ging in 2014 nog 70 procent van de mensen stemmen, in 2016 was dat aantal gedaald naar 65 procent en in 2018 ging dat nog meer naar beneden: 62 procent. In 2020 werd het voorlopige dieptepunt van 59 procent bereikt. Daarmee is de 65 procent van 11 januari een duidelijke stijging. In totaal brachten 14.490 mensen een geldige stem uit van de 22.553 stemgerechtigden.

Stemmentrekkers
Opmerkelijk is verder de top zes van stemmentrekkers. Minister Otmar Ottley (nummer 2 op de lijst van UPP) behaalde de meeste stemmen: 775. Gevolgd door Luc Mercelina (nummer 1 van URSM) met 704 stemmen, Ludmila de Weever van (nummer 3 van PFP) met 576 stemmen, minister Egbert Doran (nummer 2 van NA) met 539 stemmen, Sarah Wescot Williams (nummer 1 van DP) met 502 stemmen en Silveria Jacobs (469 stemmen, nr 1 van NA).