Foto: Melissa Stamper

Oud-minister en parlementariër Benny Sevinger (AVP) gaat samen met vijf andere verdachten in hoger beroep in de corruptiezaak Avestruz. De rechtbank heeft woensdag op hun verzoek besloten dat zes nieuwe getuigen gehoord kunnen worden. 

De rechtbank heeft in april de politicus veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, vanwege omkoping en verduistering. Hij zou in ruil voor giften en donaties erfpacht-terreinen hebben uitgegeven, die weer door werden verkocht tegen hoge bedragen.

Ook vijf andere verdachten, ambtenaren en ondernemers, zijn veroordeeld.

Sevinger ontkent dat hij wie dan ook een voorkeursbehandeling heeft gegeven, ook niet in ruil voor giften. Volgens zijn advocaten kunnen verschillende getuigen in hoger beroep duidelijkheid gaan geven.

Gratis drank
Een ondernemer wilde zijn erfpachtterrein uitbreiden om zo honderd extra hotelkamers bij Holiday Inn te kunnen bouwen. Deze ondernemer gaf rond dezelfde tijd donaties aan de stichting van Sevinger en deed de oud-minister ook drank cadeau bij de verjaardag van zijn dochter.

Twee getuigen zouden volgens de advocaten kunnen uitleggen dat Sevinger niet betrokken was bij de onderhandelingen van de uitbreiding van dit erfpachtterrein.

Eigen gym thuis
Twee andere getuigen zouden volgens de advocaten ook kunnen vertellen hoe het precies zit met de aankoop van sportapparatuur dat Sevinger als gift zou hebben gekregen van medeverdachte en oud-ambtenaar P.S.

“Het was nooit als gift bedoeld”, aldus Demis Illes, een van de advocaten. De getuigen kunnen toelichten wat de intentie was en zouden ook bij gesprekken tussen Sevinger en P.S. aanwezig zijn geweest, stelt hij.

Reistickets
Ook het hoofd van Fundacion Curazon Berde (FCB), de stichting van Sevinger, wordt nu gevraagd om te komen getuigen. Sevinger zou voor zijn vrouw een vliegticket hebben betaald met geld van de stichting. Nu het hoofd zelf geen verdachte meer is, kan hij als getuige dienen in de strafzaak. Volgens de verdediging gaat het om voorschotten die Sevinger aan de stichting heeft gegeven.

3,5 miljoen dollar
Drie andere verdachten hebben volgens de rechtbank 3,5 miljoen dollar winst gemaakt voor het uitgeven van toplocaties bij Eagle Beach. Een Arubaanse notaris wordt als expert gevraagd om te komen vertellen over het beleid bij het uitgeven van erfpacht voor bedrijven.

Hoger beroep in 2024
Het hoger beroep wordt volgend jaar behandeld: vanaf 13 mei 2024 en duurt een week.

Sevinger was van 2009 tot 2017 minister van Infrastructuur, Integratie en Ruimtelijke Ordening. De oud-minister tekende in deze periode meer dan 400 aanvragen voor erfpachtterreinen.

Bij zijn veroordeling is ook bepaald dat de huidige parlementariër vijf jaar niet zou mogen deelnemen aan verkiezingen en niet als ambtenaar mag werken. Ook die straf hangt dus van het hoger beroep af.