Het kabinet op Curaçao neemt meer maatregelen tegen de extreme hitte: schoolroosters worden verkort en er komen meer klaslokalen met een airco.

De maatregelen komen na aanhoudende kritiek op de politiek vanuit de samenleving en het onderwijs. Vakbonden en scholen hebben al eerder de oproep gedaan aan het kabinet om fors te gaan investeren in verkoeling, zoals airco’s en ventilatoren.

Vlak voor het begin van dit schooljaar kondigde onderwijsminister Van Heydoorn aan dat scholen eerder dicht mogen zodra de meteorologische dienst code geel afkondigt. Dat leidde tot veel irritatie bij ouders en scholen, omdat ze in de loop van de ochtend ineens te horen kregen dat hun kinderen eerder opgehaald moesten worden. Het kabinet komt na kritiek nu met extra maatregelen.

Dit zijn de maatregelen voor september

  • Basisschool elke dag in september om 12.00 uur afgelopen.
  • Middelbare scholen om 12.30 uur afgelopen.
  • Ministerie in overleg met meteorologische dienst over maatregelen voor de maand oktober.

Voor de rest van september zijn de basisscholen om twaalf uur klaar. Voor het middelbaar onderwijs geldt dat leerlingen om één naar huis mogen.

In overleg met de meteorologische dienst wordt gekeken of het voorstandig is om in oktober weer het normale rooster te draaien.

Curaçao heeft al sinds juni periodes van aanhoudende warmte: op de thermometer staat 34 graden, maar het voelt veel warmer aan door de luchtvochtigheid. Klaslokalen worden zo warm, dat het geven van les voor docenten en leerlingen ondragelijk wordt.

Miljoen voor verkoeling in de klas

Daarnaast heeft de minister een miljoen Antilliaanse gulden beschikbaar gesteld voor de aanschaf van airco’s, ventilatoren en koelboxen.

Veel scholen hebben geen airco, ook ontbreekt het bij veel onderwijsinstellingen aan 220 volt stroom. Dat moet eerst aangepast worden, voordat ze airco’s kunnen aansluiten. De minister wil onderzoeken hoe de scholen er allemaal voor staan.

De scholen nog eerder laten sluiten is een slecht plan, vindt de minister. In dat geval lopen scholieren nog meer achterstand op dan ze al hebben door de corona-pandemie. Die zorgen delen de scholen ook

Vakbond blij met besluit
Onderwijsvakbond Doen is blij met het besluit van de minister. Het had onlangs opgeroepen tot het invoeren van een tropenrooster in de weken dat de scholen open zijn tussen begin juni en eind september.

Ook komt hij tegemoet aan reacties vanuit de kinderopvang; instellingen hebben aangegeven dat ze niet opeens kinderen veel vroeger op de dag kunnen opvangen

Ongelijkheid in het koninkrijk
Maghalie van der Bunt-George, directeur van het protestants schoolbestuur VPCO, stelde onlangs dat de slechte situatie van de scholen (doordat ze geen airco hebben, krijgen de leerlingen minder les) de ‘onderwijsongelijkheid’ in het Koninkrijk vergroot.