Foto: Melissa Stamper

De Arubaanse Mayrin Croes (62) heeft bloedkanker en de enige hoop voor haar is dat er snel een match wordt gevonden van gezonde stamcellen. Op Aruba worden nu drive-ins georganiseerd in de hoop dat mensen zich massaal registreren.

Bij een goede match gaan de donorcellen alleen de zieke cellen vernietigen. Het vinden van de juiste HLA-typering is belangrijk, zegt immunoloog Zaheeb Choudry. Anders kunnen de donorcellen massaal het lichaam gaan aanvallen.

Er wordt daarom voor Croes gezocht naar mensen die ook een Caribische achtergrond hebben. De familie organiseert samen met de Nederlandse databank Matchis nu drive-ins op Aruba en hoopt ook andere eilanden aan te kunnen doen.

Database vergroten is hard nodig
Het is niet de eerste keer dat er op Aruba een oproep is om iemand te helpen aan een (stamcel)transplantatie. Door de verschillende acties nu wordt de database groter en daarmee ook de kans op een match voor andere Caribische lotgenoten.

Familielid Gershwin Lee vertelt waarom hij zich laat testen

Download audio

Croes wil met de drive-ins dat andere Caribische lotgenoten nu ook meer kans gaan maken op een match. “Ondanks dat ze nu in onzekerheid leeft, wil zij met deze campagne ook anderen helpen. Dat vind ik heel mooi”, zegt neef Tai-Foo Lee.

Aantal aanmeldingen groeit
Het aantal mensen dat zich wil aanmelden voor een speekseltest heeft de familie blij verrast. Volgens Lee ligt het namelijk niet in de Caribische cultuur om donor te worden.

De eerste drive-in was bedoeld voor familieleden. Afgelopen weekend zijn gezonde mensen van 55 jaar of ouder langsgekomen voor een speekseltest. “Bijna iedereen die zich had aangemeld kwam ook opdagen.”

Tai-Foo Lee over de speciale actie om donoren te zoeken

Download audio

De eerste drive-ins zijn samen met Caribbean Bone Marrow Registry uit Florida georganiseerd, vertelt Lee. Na 300 aanmeldingen merkte de familie dat ze het groter moeten aanpakken. Daarom werken ze nu ook samen met Matchis in Nederland.

Oproep aan alle Caribische mensen
De familie wil graag dat mensen in Nederland en op de andere eilanden zich gaan aanmelden voor een simpele test. Lee hoopt ook snel op Curaçao een ‘donor drive’ te kunnen houden.


De zoektocht naar Caribische stamceldonoren bij Nieuws & Co (NOS-NTR), in samenwerking met Caribisch Netwerk (NTR).

Volgende week wordt er op Aruba een derde evenement georganiseerd, voor iedereen tussen 18 en 54 jaar die gezond is.

Veel misvattingen over stamceldonatie
Dat mensen ook via een bloedtransfusie kunnen helpen, verandert het beeld dat mensen hebben over zo’n transplantatie. “Ze zijn vaak bang dat ze onder het mes moeten. Maar dat hoeft niet.”

“Het feit blijft dat hoe jonger en gezonder je bent, hoe beter dat is voor de stamceldonatie. Door de medische criteria viel een deel van de Arubanen uit. Dan is de BMI bij sommige mensen bijvoorbeeld te hoog of komen mensen met een bloedaandoening of diabetes niet in aanmerking”, zegt Lee.

Daarom probeert Lee ook de mensen die een gezonde leefstijl hebben aan te sporen om zich aan te melden. “Ik ging zelfs deze week langs alle sportscholen om te vragen of we onze flyers konden ophangen.”

Een Arubaanse transplantatie-specialist in Nederland helpt ook mee aan de campagne. “Er is dus veel goodwill en ik merk ook dat mensen bereid zijn om te helpen.”

Hoe kan ik helpen?

– Voor de drive van komend weekend kunnen Arubanen zich nog aanmelden via het Whatsapp-nummer +297-7381979.

– Op de andere eilanden kunnen mensen zich ook op dat nummer registreren en worden testen hiervoor geregeld.

– Wie in Nederland woont, kan zich aanmelden via Matchis.