Foto: Pixabay

Dreigt er ontslag? Weigert een winkel jouw geld terug te geven? Of dreigt de verhuurder jou ineens uit de woning te zetten? Inwoners van de Caribische gemeenten weten vaak niet waar ze terechtkunnen voor hulp, ziet de Bonairiaanse consumentenbond Unkobon. 

Mensen die weinig geld hebben, zouden altijd juridische hulp moeten kunnen krijgen, maar voor inwoners van de drie bijzondere gemeenten Bonaire, Saba en Statia is dat ‘moeilijk’, zegt Wietze Koopman (Unkobon).

“In heel Nederland is er een juridisch loket, een laagdrempelige toegang tot het recht. Maar de drie kleine dorpjes in de Cariben zijn daarvan uitgesloten. Unkobon heeft jaren geleden al gepleit voor uitbreiding naar Caribisch Nederland.”

‘Tijd voor juridisch loket’
Unkobon wil dat minister Weerwind (Rechtsbescherming) met een juridisch loket komt. Het moet ‘laagdrempelig zijn, dus een combinatie van een juridisch en een sociaal loket’, zegt Koopman. “Want nu komen mensen met hun problemen bij de huisarts, of bij de pastoor, of bij de thuiszorg. Of bij een van de advocaten die 2 uur in de week een gratis spreekuur doet.”

Het is niet zo dat inwoners met een laag inkomen nergens terechtkunnen voor juridische hulp op Bonaire, Saba en Statia. Wie minder dan 12.570 per jaar verdient, zou voor hulp kunnen aankloppen bij de Rijksdienst Caribisch Nederland. Die beoordeelt of de kosten voor een advocaat worden vergoed.

“Maar”, zegt Koopman, “het Rijk betaalt een vergoeding daarvoor die zo laag is, dat er maar een paar advocaten zijn die dat uit sociale overwegingen doen.” Ook moeten mensen afhankelijk van hun lage inkomen een eigen bedrage betalen, tussen 28 en 196 dollar.

Wat doe je als een winkel een product niet wil terugnemen en je dus kunt fluiten naar jouw geld? Vaak lukt het ‘in goed overleg met de winkelier’, zegt Unkobon. Maar niet altijd. “Dan is er dus op Bonaire geen hoogwaardige juridische hulp voor mensen met een laag inkomen.”

Een ander probleem, merkt Koopman, is dat mensen denken dat ze minder rechten hebben en dat hun werkgever ze makkelijk kan ontslaan, of hun huurbaas ze zomaar uit huis kan zetten. Er moet daarom niet alleen een juridisch en sociaal loket komen, maar ook een grote voorlichtingscampagne vanuit de overheid, vindt Koopman. “Het moet duidelijk zijn dat mensen met problemen ergens terecht kunnen voor hulp. Ook al weten ze niet dat hun probleem ook een juridisch probleem is.”

Unkobon zegt in de tussentijd zelf te onderzoeken of er ook op Bonaire een algemene geschillencommissie kan komen, net zoals in Nederland, waar mensen op Bonaire terechtkunnen.

De Wekelijkse Update

Blijf voortaan op de hoogte over de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen op de Wekelijkse Update via deze link.