Foto: Dulce Koopman

Steeds meer gezinnen in armoede vragen naar gratis schoolspullen en uniform op Curaçao, zegt het Centrum voor Innovatie en Educatie (SIGE). De overheidsinstelling doet een oproep aan iedereen die kan helpen om dat te doen. 

Zeven jaar geleden begon SIGE al met het project ‘Duna un man na bo ruman’ (Help je broers en zussen), om een schooltas met spullen in te zamelen. Daarin zit onder andere een broodtrommel, thermoskan en een vol etui. Dankzij gelddonaties konden arme gezinnen ook geholpen worden aan schooluniformen.

Eveny Lucacius-Maria, directeur van basisschool San Dominico, hoopt op donaties. Foto: Dulce Koopman

Schooldirecteur Eveny Maria-Lucacius van basisschool San Dominico zegt ‘heel erg blij’ te zijn dat haar school in aanmerking komt voor hulp vanuit SIGE. Van de ongeveer 300 leerlingen die op de school zit, heeft merendeel hulp nodig.

Maria-Lucacius hoopt ook op gratis nieuwe uniformen, waar dringend behoefte aan is. De school heeft al eerder een oproep gedaan: wie goede uniformen heeft en ze niet meer nodig heeft, om ze alsjeblieft te doneren.

Maar die oproep heeft weinig opgeleverd. Volgens de schooldirecteur is dat ook een teken dat ouders het financieel moeilijk hebben. Schooluniformen worden gebruikt totdat het echt niet meer kan.

Hoop op meer donaties
Vorig jaar heeft SIGE 670 kinderen aan schoolspullen kunnen helpen. “Dat is allemaal dankzij de sponsoren en de gemeenschap op Curaçao, maar ook de volgers van Caribisch Netwerk in Nederland die massaal in actie kwamen om te helpen”, zegt projectcoördinator Eveline Blijden.

Blijden hoopt dat er dit jaar ook weer wordt gedoneerd. De medewerkers van SIGE merken tijdens hun recente bezoeken aan scholen op het eiland, dat verschillende kinderen en jongeren (4-24 jaar) schoolspullen nodig hebben. Daardoor kunnen sommige scholieren ook niet goed onderwijs volgen, zegt ze.

Het doel is dit jaar om minimaal 750 leerlingen te helpen. Volgens SIGE rekenen meer op hulp, omdat het voor veel mensen economisch slecht gaat. Ook de wereldwijde inflatie speelt een rol.

“Er zijn ook ouders die ook geldproblemen hebben, bijvoorbeeld achterstand hebben met de huur betalen. Sommige ouders werken, maar kunnen niet rondkomen”, zegt woordvoerder Monti Girogoria. “Het is een ongelooflijk harde opoffering waar ouders voor staan als de scholen weer gaan beginnen. Hopelijk kunnen we 2.000 kinderen helpen, want dat is eigenlijk ons doel. ”

Ja, ik help mee!
  • Wil je SIGE aan schoolspullen helpen of een gelddonatie doen, stuur een mail naar info@sige.cw of neem telefonisch contact op via +59997386570.
  • Op Curaçao kun je langskomen bij SIGE om spullen of geld te doneren; ook is er donatiebus bij Building Depot. 
  • Een andere manier om misschien te helpen, is door dit artikel zoveel mogelijk met andere mensen te delen. Bijvoorbeeld via WhatsApp, Facebook of LinkedIn.

De hulp die vanuit de overheid komt voor ouders die weinig geld hebben, blijkt in de praktijk lang niet genoeg. De hulp die SIGE komend schooljaar kan bieden, hangt dus af van particuliere donaties.

SIGE zegt dit jaar vroeg bezig met een inventarisatie. Schoolhoofden en verschillende instellingen worden op het eiland gevraagd om gezinnen die hulp nodig hebben in kaart te brengen.

De Wekelijkse Update

Blijf voortaan op de hoogte over de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen op de Wekelijkse Update via deze link.