Foto: Pixabay

KLM en Tui krijgen een concurrent erbij op de route tussen Amsterdam en Curaçao. Corendon gaat vanaf deze winter rechtstreeks naar het eiland vliegen, met opvallend goedkopere tickets.

Op dit moment vliegen alleen KLM en TUI rechtstreeks vanuit Schiphol op Curaçao, maar vanaf 3 november komt daar verandering in. Waar KLM-retourtickets aanbiedt vanaf 732 euro voor economy, gaan de tickets van Corendon vanaf 299 euro (enkele reis) en 598 euro (retour) de markt op.

Het gaat om vijf vluchten per week; bij elkaar zijn dat meer dan 2.000 stoelen. Dat is een stijging van de stoelcapaciteit tussen Amsterdam en Curaçao van 30 procent.

Het gaat goed met het toerisme op Curaçao. In april ontving Curaçao 48.450 toeristen, waarvan 20.617 uit Europa (verreweg de meesten daarvan komen uit Nederland). April is daarmee de drukte toeristenmaand van dit jaar tot nu toe. Ten opzichte van april 2022, is het aantal toeristen in dezelfde maand met 13 procent gestegen.

Meer concurrentie
Corendon stopt hiermee een jarenlange samenwerking met KLM en kiest ervoor om zelf te vliegen. Tijdens een persconferentie op Curaçao zei oprichter en eigenaar Atilay Uslu dat tweederde van de capaciteit zal worden verkocht als onderdeel van een pakketreis en een derde als losse tickets.

Het is voor Corendon ‘essentieel om zich te verzekeren van voldoende vluchtcapaciteit’, zei Uslu tijdens een persconferentie op Curaçao. Het bedrijf heeft tenslotte bijna 1.000 eigen hotelkamers op het eiland (Corendon Mangrove Beach Resort, Livingstone Jan Thiel Resort en vanaf eind dit jaar The Rif at Mangrove Beach).

Minder vluchten KLM
De afgelopen maanden wordt er online geklaagd over dure ticketprijzen. Eind vorig jaar maakte KLM tegen alle verwachtingen in bekend dat het een flink deel van het aantal vluchten schrapt. Het zorgde voor onbegrip en veel boze reacties in de toerismesector op Curaçao.

De toerismesector riep premier Gilmar Pisas op om de beslissing van KLM te bespreken met de Nederlandse premier Mark Rutte, die op zijn beurt weer liet weten daarbij geen rol te kunnen spelen. Curaçao is te afhankelijk geworden van de blauwe luchtvaartmaatschappij, was de conclusie van verschillende Curaçaose politici.

Airbus A350

Corendon gaat met een Airbus A350-900 van het Spaanse World2Fly vliegen, met 432 economy-stoelen. Het bedrijf belooft ‘Nederlandstalig personeel, inflight entertainment voor iedereen en uitgebreide catering aan boord’.

Om te beginnen drie keer per week, om uit te groeien naar vijf vluchten per week: op maandag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag. In 2024 zal het zes keer per week worden tussen half juni en september.

De vlucht van Schiphol vertrekt om 12.30 uur en komt om 16.00 uur Curaçaose tijd aan. De terugvlucht vanaf Curaçao gaat om 18.00 uur, en landt de volgende ochtend rond 7.40 uur op Nederlandse bodem.

Net zoals bij KLM, wordt tijdens de negen uur durende vlucht een warme maaltijd, snack en drankje geserveerd. Daarnaast zijn de vluchten volgens Corendon uitgerust met betaalde WiFi.

Wie extra beenruimte, een stoel aan het gangpad of een gegarandeerde plek naast een reisgenoot wil hebben kan dat online regelen. Handbagage is gratis, voor ruimbagage moet worden bijbetaald, net als bij KLM en Tui. Het vliegtuig van Corendon heeft geen businessclass of klasse met extra comfort.

Andere luchtvaartmaatschappijen
Minister Ruisandro Cijntje (Economische Ontwikkeling) en Statenlid Rennox Calmes (TPK) opperden na de beslissing van KLM de mogelijkheid om een eigen nationale luchtvaartmaatschappij nieuw leven in te blazen. Maar daar werd daarna weinig meer over gehoord.

Surinam Airways gaf onlangs aan ook plannen te hebben om te vliegen tussen Amsterdam, Willemstad en Paramaribo. Maar dat lijkt geen plan voor de korte termijn. Nog voordat SLM verder aan haar plannen kon werken, kondigde Corendon haar rechtstreekse vluchten aan.

De Wekelijkse Update

Blijf voortaan op de hoogte over de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen op de Wekelijkse Update via deze link.