Foto: Igmar Reyes

Flexibel of parttime werken op Aruba gebeurt amper. Terwijl dat juist de creatieve industrie die het eiland hoopt op te starten, flink zou helpen.

Dat zegt de Arubaan Igmar Reyes. Overdag is hij bankier, ’s avonds kunstenaar. Een combinatie die voor hem een ‘perfecte balans’ is, al gaat het met veel opofferingen.

Reyes is ruim 20 jaar kunstenaar en publiceert vanuit zijn expertise als socioloog ook vaak over de arbeidsomstandigheden op Aruba. Soms leidt dat tot veel reacties in de samenleving.

“Ik heb me altijd geïnteresseerd in de strijd van de arbeider, daarom ben ik ook arbeidsrecht gaan studeren.” Voor hem betekent de dag van de arbeid hierbij stil staan en aandacht vragen. Zoals voor meer flexibiliteit in het werk.

‘Niet de vrijheid om creatief te zijn’
Flexwerken of parttime werken leeft nog niet op het eiland. Althans niet zoals in Nederland dat in Europa bovendien koploper is in parttime werken. Maar Arubanen in loondienst hebben niet die vrijheid of tijd om creatief bezig te zijn of hun passie te volgen, concludeert Reyes.

Op Aruba heb je vaak dat mensen aan cactussen, landschappen en traditionele Arubaanse huizen denken als het om lokale kunst gaat. Reyes kiest eerder voor onderwerpen die abstract zijn. Vaak legt hij de focus op ontwikkelingen in de samenleving of sociale vraagstukken (foto: Melissa Stamper)

Bovendien moeten Arubaanse kunstenaars steeds de afweging maken tussen zichzelf authentiek uiten en hun werk commercieel maken om ervan te kunnen leven. “Op dit moment zie je vrij weinig mensen die de vrijheid hebben om werk en passie te combineren.”

Opstarten van de creatieve industrie
Er is nu een beweging op het eiland van creatievelingen en cultuurmakers die zich hard maken om de creatieve industrie zichtbaar te maken. Hiermee willen cultuurmakers de Arubaanse economie diversifiëren.

“In Jamaica zie je dat reggae als exportproduct bijdraagt aan het bruto nationaal product. Voor Aruba zou dat een nieuwe uitkomst kunnen zijn zolang het uniek, lokaal en commercieel is. We hebben bekende artiesten zoals Jeon die het internationaal goed doen, juist om deze redenen”, zegt Reyes.

Hij pleit voor een werkweek van 32-uur of een basisinkomen. Dan komt er pas ruimte voor nieuwe mogelijkheden voor Arubanen die in hun vrije tijd hun passie willen volgen of creatief willen zijn, vindt de Arubaanse kunstenaar.

Meer kunstonderwijs nodig
Op Aruba is er een klein publiek dat is geïnteresseerd in kunst. Hoe meer mensen vrije tijd hebben om creatief bezig te zijn, hoe meer kunst gestimuleerd wordt, is Reyes’ overtuiging.

Hij vindt wel dat hiervoor meer kunstonderwijs nodig is. “Omdat mensen geneigd zijn iets leuk te vinden dat ze al kennen.” Het verrijkt volgens hem de hele samenleving. Onderwijs over internationale kunstenaars zoals Frida Kahlo, Picasso. Maar ook moeten Arubanen meer leren over lokale kunstenaars zoals Nigel Matthew, Mo Mohamed of Ciro Abath, zegt Reyes.

Reyes met zijn werk ‘perfectly imperfect’ over de angst van de samenleving om ouder te worden en de obsessie om jong te blijven. (eigen foto)

Hoe ziet hij zelf het werken als kunstenaar? “Dat beschouw ik niet als werk omdat het mij energie geeft. Als ik thuis kom ’s avonds, dan ga ik aan de slag. Voor mij is het een privilege om dit te kunnen doen en ervoor betaald te krijgen”, aldus Reyes.

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen op de nieuwsbrief via deze link.