Haar drukke leven kwam ineens stil te staan, nadat bij Ana-Lisa Garcia (34) borstkanker werd ontdekt. Ze merkte dat er een taboe over de ziekte is op haar eiland. Dat wil ze doorbreken door er juist wél over te praten en mensen mee te nemen in haar proces.

Normaal gesproken geeft ze les op een school, waar ze ook sector-coördinator is. Ze runt daarnaast haar eigen bedrijf Taaltraining Instituut, waar ze cursussen geeft voor bedrijven en particulieren. Ook kunnen scholieren er terecht voor bijlessen.

De agenda van Garcia is eigenlijk altijd vol, tot dat ene moment waarop ze slecht nieuws krijgt. Ze heeft borstkanker met uitzaaiingen in haar lymfklieren.

Het wordt voor haar een zware periode met verschillende chemotherapieën en een borstsparende operatie. Ze stopt tijdelijk met werken en ook haar grote hobby houtbewerking, het maken van meubels, komt na de chemo op een laag pitje te staan.

In deze periode vallen haar een aantal dingen op. Zo merkt ze dat mensen liever niet willen praten over kanker. “Ik merkte dat mensen opeens heel zachtjes gingen praten als ik aangaf waarom ik kaal was.”

“Mensen denken dat kankerpatiënten in het ziekenhuis liggen, niets kunnen doen en altijd doodgaan. Wanneer ze me zagen, kreeg ik altijd de opmerking van hoe goed ik eruitzag en helemaal niet ziek. Maar elk proces en elke soort kanker is weer anders. Dat weten mensen niet.”

Ondanks dat de periode heel zwaar is probeert ze het beste eruit te halen. Ze deelt bewust haar verhaal op sociale media. “Ik heb mij nooit voor mijn situatie geschaamd.”

Ze heeft bijvoorbeeld lang haar, maar ze weet dat het allemaal gaat uitvallen door de chemotherapie. “Ik heb graag de controle in eigen hand. Voor de chemo, heb ik zelf mijn haar afgeschoren en ik heb nooit een pruik gedragen.”

Druk zijn, maar te weinig leven
Tijdens haar behandeling voor kanker doet ze veel waardevolle inzichten op die ze graag met anderen wil delen. Bijvoorbeeld dat het leven voorbijvliegt en mensen te veel van zichzelf eisen.

“Het was geen prettige situatie maar hierdoor werd ik wel gedwongen om rust te nemen en naar mijn lichaam te luisteren. Uiteindelijk merkte ik dat ik al jaren te veel vroeg van mijn lichaam.”

Vaker nee zeggen
“Ik heb geleerd om mijzelf op de eerste plek te zetten”, vertelt Garcia. Ze heeft gemerkt dat zij heel vaak haar eigen behoeftes aan de kant heeft geschoven om andere mensen te pleasen.

“Dat heb ik vroeger gedaan, maar dat doe ik nu niet meer. Ik heb geleerd om vaker nee te zeggen. Als ik moet rusten, dan ga ik rusten. Als ik iets niet wil, doen dan doe ik het niet.”

Ze merkt dat het leven daardoor ook makkelijker wordt, als je eenmaal hebt geleerd dat nee zeggen ook oké is. “Ik maak nu meer tijd vrij voor leuke dingen en ik waardeer dat veel meer dan voorheen.”

‘Hobby’s zijn belangrijk’
Doordat ze in deze periode vaker thuis zit, heeft ze ineens meer tijd om andere passies verder te ontwikkelen en uitdagingen aan te gaan waar ze eerder geen tijd voor had.

Ze beseft hoe belangrijk het is om hobby’s te hebben, vertelt ze. Wat ze bijvoorbeeld miste tijdens haar behandeling, was haar passie voor houtbewerking: van stukken hout meubels maken.

‘Ga jouw dromen najagen’
Wat het leven mooier maakt, is als mensen hun dromen najagen of zich inzetten voor een betere samenleving, vindt zij.

“Recentelijk hebben ik samen met een groep andere mensen het boek Multitaal geschreven”, vertelt Garcia trots. “Over hoe effectief te vergaderen. We hebben hier de afgelopen drie jaar aan gewerkt. Nu kunnen we dit eindelijk gaan lanceren en de methode in het onderwijs gaan brengen!”

‘Je leeft niet maar een keer’
Sinds haar ziekte wordt ze uitgenodigd om haar verhaal te delen als motivational speaker. Door haar verhaal te vertellen, wil ze andere mensen graag meegeven hoeveel het helpt om tijd te maken voor jezelf én positief te staan in het leven. Dat je daardoor mentaal sterk wordt, vertelt ze.

Het leven is nú, is wat ze wil meegeven. Niet wat er al is gebeurd, of nog moet gebeuren. “Haal het beste uit elk moment en geniet van het leven! Ga meer leuke dingen doen dan je alléén maar je op je werk concentreren. Je leeft niet maar één keer; je leeft elke dag.”

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen op de nieuwsbrief via deze link.