Foto: Sam Jones

Zon, zee en strand? De eilanden zijn onder Nederlandse jongeren populair om daar stage te lopen. Maar je kan er ook carrière maken, benadrukken bedrijven. Voor de eerste keer is er op de Nationale Carrièrebeurs in Amsterdam ook aandacht voor ‘werken op de Caribbean.

Meer dan twintig stands richten zich speciaal op de werving van young professionals voor de eilanden. Het gaat bijvoorbeeld om sectoren als techniek, bouw, consultancy en hotel. Ook bij overheidsinstellingen op Aruba, Bonaire, Curaçao en Sint-Maarten zijn ze op zoek naar jongeren.


Video: Sam Jones

‘We zijn vooral op zoek naar mensen die terug willen’
“We zijn vooral op zoek naar mensen die terug willen keren naar hun geboorteland. We willen ze de gelegenheid bieden om Curaçao te helpen op te bouwen.”, zegt Tosca Geneste van Blue Bay Curaçao Golf & Beach Resort.

Voor hoeveel jongeren er ruimte is, weet ze niet precies. Maar er wordt zo veel gebouwd, dat Geneste ervan uitgaat dat de vraag naar young professionals alleen maar zal toenemen.

“Je kan bij ons goed werkervaring opdoen. Maar we bieden ook het mooie zonnige leven, naast het werk in het hotel.”

Veel Caribische jongeren komen op het evenement af. “Ik wil eigenlijk meer verbonden voelen met de plek waar mijn ouders vandaan komen”, zegt Zachary hij is IT-student aan het Techniek College Rotterdam. “Daarin wil ik mezelf specialiseren.”

Volgens Zachary zijn er voor hem veel perspectieven op de eilanden. “Ik denk dat ik mezelf daar heel snel kan ontwikkelen in de IT omdat daar weinig concurrentie is.” Maar het belangrijkste vindt hij de band die hij heeft met Curaçao. “Ik vind het ook gewoon belangrijk om mezelf weer een beetje te verbinden met mijn cultuur.”

‘Ik verwacht veel: nieuwe culturen, andere mensen en andere technieken’
Ook in de medische sector liggen de banen voor het grijpen. Aruba is op zoek naar young professionals, vertelt Darlene Laveist van het Horacio Oduber Hospital. “We zijn heel erg afhankelijk van zorgpersoneel uit het buitenland.”

Twee Nederlandse medicijnstudenten zien werken in de Cariben wel zitten. “Het lijkt mij heel interessant om daar coschappen te gaan lopen en daar meer te leren,” zegt een student.

“Ja”, vult haar studiegenoot aan. “Ik verwacht heel wat te leren: nieuwe culturen, andere mensen en misschien andere technieken.” En natuurlijk verwachten ze ook veel van het weer. “Ja, lekker! Een tropisch eiland. Elke dag mooi weer”, zegt ze lachend.

Laveist waarschuwt: “Sommige denken dat een ziekenhuis een hotel is, maar dat is het niet. Het is hard werken!”

Maar ze geeft toe dat het leven op het eiland geweldig is. “Als je naar buiten loopt ben je binnen twee minuten op het strand. Dus kan na je werk genieten van het leven op Aruba: strand, zon en zee. Het is heel goed te combineren.”

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen op de nieuwsbrief via deze link.