Twee weken na de verkiezingen voor de eilandsraad is er op Bonaire opnieuw een coalitie gevormd tussen UPB en MPB. Dat zegt oud-partijleider en onderhandelaar Ramonsito Booi van UPB.

“UPB en MPB hebben een akkoord bereikt. Wij zullen weer een coalitie vormen”, zegt Booi tegenover Caribisch Netwerk.

Onderhandelingen
De twee partijen hebben samen een meerderheid van 5 zetels in de eilandsraad. Toch zal de machtsverdeling anders worden. Nu is niet MPB de grootste partij geworden (2 in plaats van 4 zetels), maar UPB (nu 3 in plaats van 2).

UPB en MPB gaan nu verder onderhandelen over de politieke keuzes en voor het verdelen van de portefeuilles.

‘Respect van Den Haag afdwingen’
In de afgelopen verkiezingscampagne ging het opvallend vaak over de relatie tussen Bonaire en Nederland. Volgens Booi (UPB) is het tijd dat Bonaire ‘respect van Den Haag gaat afdwingen’. Wat dat precies betekent, zal bekend worden gemaakt als er een bestuursakkoord is.

Booi ziet het niet zitten dat álle nieuwe gedeputeerden straks ‘gesprekspartners’ worden van Den Haag. De bedoeling is om vanuit de coalitie één bestuurder aan te wijzen die met het Nederlandse kabinet en de ministeries overlegt. “Hij zal zich gaan richten op onze relatie en communicatie met Nederland.”

“Samen met MPB maken we een uitvoeringsplan en zodra het klaar is zullen we het openbaar maken.”

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen ook op de gratis nieuwsbrief via deze link.