Foto: RvIG

Caribische jongeren die in Nederland willen gaan studeren, krijgen mogelijk vanaf 2024 automatisch een burgerservicenummer (BSN). Daardoor hoeven ze niet meer wekenlang te wachten om een bankrekening te openen of huisvesting te regelen. 

Tot nu toe moeten jongeren na inschrijving bij de gemeente nog zo’n vier weken wachten tot ze het burgerservicenummer krijgen, waardoor ze in de problemen kunnen raken.

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) heeft besloten dat ze vanaf 2024 meteen een BSN krijgen. Dat gebeurt dan als ze online een studiefinanciering aanvragen bij DUO.

‘Groot nieuws’
“Dit is groot nieuws voor de eilanden”, vindt Tyson Hill. Hij begeleidt examenscholieren op Curaçao die straks in Nederland willen gaan studeren.

Hill weet zelf ook hoe het is om te moeten wachten op een burgerservicenummer. “In mijn geval betekende het dat ik in Amsterdam nog wekenlang niet mocht studeren. Pas toen ik die brief op mijn deurmat kreeg, werd ik tot de hogeschool toegelaten.”

Zonder dat BSN kunnen de jongeren bijvoorbeeld geen zorgverzekering of telefoonabonnement afsluiten. Ook kunnen ze dan geen Nederlandse bankpas krijgen.

‘Waarom heeft dit probleem zo lang kunnen duren?’
“En het probleem speelt zich nog steeds af”, ziet Hill. “Drie van mijn studenten bereiden zich voor om over een paar maanden naar Nederland te gaan, maar ze kunnen door dit probleem geen huisvesting regelen. Dat wordt spannend.”

“Wat iedereen zich afvraagt, is waarom het zo lang heeft moeten duren voordat de Nederlandse politiek met een oplossing is gekomen. Al jaren hebben veel ouders op de eilanden nachten wakker gelegen van de stress, omdat hun kind in Nederland geen kant op kon zonder dat nummer.”

Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen begrijpt ook niet waarom dat nog niet is geregeld. Hij heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de verschillende problemen waar Caribische studenten tegenaan lopen.

De Tweede Kamer heeft vorig jaar het kabinet opgeroepen om actie te ondernemen, na een motie van Kamerleden Habtamu de Hoop (PvdA) en Jorien Wuite (D66).

Maatregelen voor jongeren die in 2023 beginnen

Het besluit van het Nederlandse kabinet om Caribische jongeren via DUO een burgerservicenummer geven, kan niet direct worden ingevoerd. Het moet nog eerst langs Raad van State voor advies. Daarna kan het voorstel naar de Tweede Kamer.

Verwacht wordt dat de wetswijziging op 1 juli 2023 ingaat, maar pas in 2024 uitgevoerd kan worden.

Voor Caribische studenten die in augustus of september dit jaar aan een studie beginnen in Nederland, is het dus niet mogelijk om het plan op tijd door te voeren.

In de tussentijd wordt er gewerkt aan een oplossing, zegt Van Huffelen. “Zodra duidelijk is of er extra maatregelen mogelijk zijn, wordt dat bekend gemaakt.”

“We weten uit ervaring dat studenten het BSN in verreweg de meeste gevallen binnen een week ontvangen. De ministeries van BZK en OCW gaan wel proberen om voor individuele gevallen bij wie het langer duurt, de knelpunten weg te nemen die voor vertraging zorgen bij de inschrijving. Dit vraagt wel om maatwerk.”

De eilanden gebruiken een andere en eigen manier om personen te registreren: het id-nummer of sédula. De cijferreeks bestaat uit het geboortejaar, maand, dag en volgorde van geboorte. Wie vandaag als eerste is geboren krijgt: 2023032401. Ze hebben weer een aparte cijferreeks voor de belastingdienst, het zogeheten persoonsnummer.

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen ook op de gratis nieuwsbrief via deze link.