Foto: OLB

Bonaire krijgt volop aandacht tijdens de Waterconferentie van de Verenigde Naties in New York. Gezaghebber Edison Rijna heeft als een van de eerste landen een toespraak gehouden namens het Koninkrijk. 

Het evenement duurt drie dagen en wordt door Nederland en Tajikistan georganiseerd. Op de conferentie worden plannen gemaakt om te zorgen dat iedereen toegang heeft tot water en sanitaire voorzieningen.

Wat zegt het dat u daar voor Bonaire spreekt bij de Verenigde Naties? 

“Ik vind het heel belangrijk dat we dit doen en aandacht kunnen vragen voor iets waar de mensen op Bonaire zeker verschil in kunnen zien. En dat we daarmee ook als voorbeeld dienen voor anderen landen en eilanden in de wereld. Ik ben heel blij en trots. Dit hebben wij als Bonaire natuurlijk geïnitieerd.”

Niet iedereen daar is bekend met de situatie op ons eiland.  

“Inderdaad. Mijn taak is om dat, samen met Curaçao, Aruba, Sint-Maarten en Nederland tijdens deze conferentie te veranderen.”

Toespraak gezaghebber Edison Rijna tijdens VN-Waterconferentie New York (Foto: OLB)

“Ik heb verteld over de klimaattafel die we hebben opgericht en over het recente onderzoek van Greenpeace, wat van groot belang is. Greenpeace heeft aangegeven wat er gaat gebeuren als we niets doen aan de klimaatverandering. Dat hele delen van Bonaire dan onder water zullen komen te staan.”

“Ik denk dat dit Bonaire op de kaart zet. Heel veel eilanden en landen uit onze regio zijn er ook: Barbados, de Bahama’s.. Die kunnen zien wat wij als pilot al gedaan hebben. Het kan dat anderen aansluiten. Of dat we meer gaan samenwerken met behulp van de waterschappen of ministeries.”

Wat is het belangrijkste dat er moet gebeuren op Bonaire?

“Het is tweedelig. We moeten voorkomen dat water naar de zee gaat waar het koraal kan beschadigen. De waterschappen hebben ons geholpen met een rapport dat zich daarop richt. Met maatregelen voor middellange en korte termijn op het gebied van waterinfrastructuur.”

“Aan de andere kant hebben we dat regenwater ook hard nodig. Bijvoorbeeld voor landbouw. Dus dat moeten we dan zoveel mogelijk op het eiland houden, zoals we dat vroeger deden.”

“Voordat wij nutsbedrijf WEB hadden, werd het water in dammen, putten en regenbakken opgeslagen. Tot er een wet kwam dat men thuis geen regenbak meer mocht houden. Daardoor werden putten en rooien ook niet goed meer onderhouden, met alle gevolgen van dien.”

Komt de regenbak bij mensen thuis terug?

 “Nou, ik hoop wel dat we die kant op gaan. Elke druppel die op Bonaire valt, moeten we op Bonaire houden. Misschien niet voor eigen gebruik, maar wel voor de natuur en het verhogen van ons grondwaterniveau.”

Wat gaan de mensen op Bonaire hier op korte termijn van merken?

“Slecht onderhouden wegen waar veel water blijft staan, gaan we zo snel mogelijk herstellen zodat voorkomen kan worden dat water weer de wijk en de zee in gaat. Mijn bedoeling is om te zorgen dat wat er gebeurd is in het regenseizoen niet nog een keer gaat gebeuren. Daar ga ik mij hard voor maken. Dat dat aangepakt wordt voor het regenseizoen eind van het jaar.”

Heeft u ook gesproken over betaalbaar drinkwater? 

VN-Waterconferentie New York (Foto: gezaghebber Edison Rijna)

“Nee, dat is meer de kant van Tajikistan. Tot nu toe wist ik niet dat zij een van de grootste gletsjer-reserves ter wereld hebben. Ze voorzien zestig procent van het drinkwater in Azië. Dat soort dingen leer je ook hier.”

“Het is niet zomaar een land wat met Nederland over water gaat praten, maar een land dat heel belangrijk is met name in drinkwater voor een grote regio in de wereld. Dus die gaan daar meer op concentreren.”

De koning is er ook. Wat betekent dat?

De aanwezigheid van de koning geeft natuurlijk de belangrijkheid hiervan aan. Het zorgt zeker bij de VN en de landen van de wereld voor aandacht.”

“Ik heb ook begrepen dat de conferentie zoveel aandacht trok, dat er zoveel animo voor was, dat ze niet iedereen konden toelaten om mee te doen. Het is iets waar iedereen het belang van inziet.”

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen ook op de gratis nieuwsbrief via deze link.