Welke partijen gaan besturen op Bonaire? Een paar dagen na de verkiezingen voor de eilandsraad, liggen een aantal scenario’s op tafel. MPB lijkt de sleutel te zijn, terwijl Demokrat nog op een restzetel hoopt via een hertelling.

Partijleider Clark Abraham eist een hertelling. PDB ziet ‘een zodanig klein verschil’ in het aantal stemmen, dat ze er zeker van willen zijn dat het allemaal wel klopt. Want stel dat er fouten zijn gemaakt én PDB zo’n 50 stemmen meer blijkt te hebben.

In dat geval gaat een van de restzetels niet naar UPB, maar naar PDB. De optie voor opnieuw een coalitie van MPB+UPB valt dan ook weg. En dan ziet de eilandsraad er ook anders uit: Demokrat (4), UPB (2), MPB (2) en M21 (1).

Terwijl Demokrat (PDB) een grote overwinningsoptocht houdt, laat de groene partij UPB weten voorlopig geen gesprekken met ze te gaan voeren voor een coalitie. Onder andere vanwege de vraag om een hertelling.

UPB schort gesprekken met Demokrat op
Zaterdag heeft Demokrat een delegatie benoemd die in de tussentijd met verschillende partijen wil praten. Ook UPB is – net als MPB en M21 – uitgenodigd voor een gesprek dinsdag.

Daar is geen antwoord op gekomen. Wel heeft UPB de volgende dag in een statement bekendgemaakt dat ze het niet zien zitten om met Demokrat te praten, vanwege de vraag om een hertelling.

“Het standpunt van de Democratische Partij brengt met zich mee dat het geen enkele zin heeft om op dit moment besprekingen te gaan houden met de partij, aangezien zij een ander beeld hebben van de verdeling van de zetels”, aldus de verklaring.

Aanhangers van Demokrat vinden dat hun partij aan de beurt is om te besturen, omdat de partij de meeste stemmen heeft behaald. Ze reageren verontwaardigd over de verklaring van UPB om niet in gesprek te gaan voor een coalitie.

“Geen enkele politieke partij heeft de absolute meerderheid”, aldus UPB. “Wat met zich meebrengt dat de bewering dat er verandering in de regering moet komen nergens op gebaseerd is.”

Welke coalitie wordt het? Dit zijn de verschillende scenario’s
Demokrat (3) en M21 (1 zetel) hebben inmiddels een samenwerkingsovereenkomst getekend. Die combinatie is alleen niet genoeg voor een coalitie. Er is steun nodig van nog een partij: UPB (3) of MPB (2).

Een eerdere coalitie tussen PDB en UPB hield het amper en jaar vol (2015-2016). Tijdens de campagne werden er ook vragen gesteld, of deze combinatie weer mogelijk is. Oud-partijleider Ramoncito Booi heeft zich de afgelopen weken negatief uitgelaten over die combinatie.

Bij UPB (3) is de voorkeur om door te besturen met MPB (2), ondanks dat de blauwe partij nu de zetels heeft verloren. In de afgelopen jaren was er in de Bonairiaanse media steeds onvrede te merken binnen die coalitie.

Als UPB niet wil samenwerken met Demokrat, dan heeft de blauwe partij MPB de sleutel in handen voor een nieuwe coalitie. Oud-partijleider Elvis Tjin Asjoe zei kort na de uitslag dat zijn partij het niet heeft verdiend om ‘afgestraft’ te worden.

MPB laat maandag in een verklaring weten dat de partij ‘de deur openhoudt voor alle partijen’. De partij laat weten dat ze ‘door kandidaten van Demokrat, UPB en M21’ gebeld te zijn om gesprekken te gaan voeren. “Echter, het onderhandelen is nog niet begonnen.”

“Onze partij wil niet de 2034 stemmen die wij uit vertrouwen hebben gekregen tenietdoen”, schrijft MPB. “Dit is een van de redenen waarom onze deuren openstaan om met iedereen aan tafel te gaan. Ook staan we open om gesprekken te voeren met eenieder die herkent wat onze partij de afgelopen vier jaar gedaan heeft en die een coalitie willen vormen met MPB.”

Hertelling van de stemmen
Mocht de hertelling er komen én Demokrat ook nog de restzetel krijgen, dan liggen de kaarten er anders voor. De combinatie van Demokrat en M21, zou in dat geval voldoende zijn om een meerderheid te vormen.

Tot nu toe is het niet bekend of en wanneer de hertelling gaat plaatsvinden. Op donderdag 23 maart komt het hoofdstembureau bijeen.

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen ook op de gratis nieuwsbrief via deze link.