Op Bonaire is het aantal inwoners met ruim 50 procent gegroeid in zo’n tien jaar tijd. Meer huizen, meer auto’s, ook meer toeristen en meer hotels. Een belangrijk thema bij deze lokale verkiezingen: hoe kan het eiland nog het rustige en authentieke Bonaire blijven? 

Woensdag 15 maart zijn er op Bonaire, Saba en Statia verkiezingen voor de eilandsraad. Onze correspondenten praten jou bij over wat de politieke partijen willen.

John Samson in gesprek met correspondenten Marit Severijnse & Nathaly Evertsz


Bonaire is veranderd

Alle zes lokale partijen zijn bezorgd dat Bonaire haar ‘eigenheid’ verliest. Stoppen met meer appartementen, villa’s en hotels aan de kust te bouwen, vinden veel partijen.

Tegelijkertijd is er een woningnood, dus zal er toch ergens woningen gebouwd moeten worden. Maar waar kan dat nog, als partijen zeggen dat ze ook rekening willen houden met de natuur?

De politici willen ook snel iets doen aan de toegenomen verkeersdrukte. En wat willen ze doen aan de verkeersveiligheid? Vorig jaar rond Kerst zijn twee fietsers om het leven gekomen.

Ook flinke irritaties om de nieuwe golfkarretjes die langzaam rijden op de wegen van het eiland en dagelijks voor verkeersopstopping zorgen. Verbieden of niet? Want ze zijn geliefd onder toeristen. De verhuur daarvan brengt namelijk geld in het laatje van ondernemers én van de lokale overheid.

Stelling:

De kust raakt volgebouwd. Er moet een verbod komen op het bouwen (van huizen, appartementen en hotels) aan zee.
MPB: Eens. Er moeten duidelijke richtlijnen zijn om gebruik te maken van stranden. Gebieden die vroeger zijn gegeven aan ontwikkelaars, moeten toegankelijk worden voor eilandbewoners. 
PDB/Demokrat: Neutraal. Als het aan ons ligt, kan je hotels bouwen aan de oostkust. 
UPB: Eens. De gebieden moeten toegankelijk blijven voor onze mensen.
1UPP: Neutraal. We willen geen ontwikkeling verhinderen. We moeten terug naar het rapport Pourier en ons aan de regels houden.
URB: Eens. De stranden moeten publiekelijk blijven en natuurlijk. Wanneer je aan de kust gaat bouwen, gaat de natuur eraan. 
M21: Neutraal. Als het moet, geef het dan aan lokale mensen. Alles wat aan de kust gebouwd is, is nu van buitenlandse mensen.

Stelling:

Bouwen in de natuur: mondi weghalen om daar huizen te bouwen is onbespreekbaar.  
MPB: Neutraal. We moeten natuur-inclusief bouwen. Realistisch gezien, hebben nu woningen nodig op Bonaire en die moeten we snel bouwen. Wel moeten we zorgen dat gebieden waar veel natuur is, behoud worden. 
PDB/Demokrat: Neutraal. Niet onbespreekbaar, maar ongewild. We moeten zo min mogelijk ongerept grond gebruiken voor nieuwbouw. 
UPB: Eens. We moeten de natuur beschermen en niet zomaar mondi weghalen om daar huizen te bouwen
1UPP: Eens. De mens heeft de natuur nodig, dat hebben we hier van kinds af aan geleerd.
URB: Eens. Dit is onbespreekbaar. Punt. 
M21: Oneens. Als we een stukje mondi moeten weghalen, moeten we de grote bomen behouden. 

Stelling:

Bonaire moet niet focussen op massatoerisme, maar focussen op luxe-toeristen. 
MPB: Eens. We moeten toeristen trekken die meer willen besteden op Bonaire en focussen op de kwaliteit van toerisme. 
PDB/Demokrat: Oneens. Het hele unieke aan Bonaire is dat beroemdheden zoals Tom Cruise hier naar Bonaire komen, om de rust en omdat niemand ze hier lastig vallen. Dát is luxe. 
UPB: Oneens. Van luxe-toerisme profiteert maar een kleine groep van. Dus we moeten het divers houden.
1UPP: Oneens. Je kunt niet mensen gaan beperken vanwege hun budget.
URB: Oneens. Alleen mensen met geld mogen hier naartoe komen? Dat is discriminatie aan daar moeten we niet aan meedoen.
M21: Oneens. Niet alleen op luxe-toeristen focussen, want we hebben op Bonaire niet alléén luxe dingen om aan te bieden. 

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen ook op de gratis nieuwsbrief via deze link.