Maakt het uit dat operazangeres Tania Kross een zwarte vrouw is? “Gek genoeg in Nederland wél”, vertelt ze in het NTR-programma De Sociëteit op NPO 2.

Voor een strenge jury zingt ze op haar zeventiende het Papiamentstalige lied ‘Plegaria’. Ze hoopt op dat moment vurig dat ze op het conservatorium in Utrecht mag gaan studeren. “Ze zeiden tegen mij: u kunt niet zingen, maar u bent wel zangeres.” Kross is al 25 jaar mezzosopraan en is in het koninkrijk een ster geworden.

Kleur doet ertoe in Nederland
In Nederland is ze een van de weinige vrouwen van kleur die opera zingt. Maakt het uit in dit vak? “Nou, nee.. Maar gek genoeg maakt het in Nederland wel uit”, vertelt ze aan tafel.

“Als ik in het buitenland was vroeg niemand aan mij: waar kom je vandaan? In Nederland was ik als operazangeres uit Curaçao een soort curiositeit.”

“Ik vond het altijd zo gek. Want ik dacht: je gaat studeren, dan kan je het ook. En dat heb ik dus gedaan, want ik ben echt een product van educatie. Maar het leek alsof ik een soort bovennatuurlijk verschijnsel was, omdat ik uit Curaçao kwam.”

‘U kunt niet zingen’
Kross raakt onder de indruk van een videoband van de opera Carmen die zij als 14-jarig meisje ontdekt in de bibliotheek op Curaçao. “Ik vond het zo waanzinnig. Ik moest en zou die vrouw Carmen worden! ”

Al snel wint ze al jong talent verschillende competities. Tot op de dag van vandaag is het voor de vakvrouw ‘héél veel studeren’, zegt ze. “Het moet niet een beetje in de buurt zijn van wat de componist toen 400 jaar geleden heeft gecomponeerd. Nee, het moet he-le-maal kloppen.”

De operazangeres woont sinds vorig jaar samen met haar gezin weer op Curaçao. Ze maakt bekend te gaan stoppen met toeren in de theaters. “Ik stop niet met zingen! Maar zelf een tour produceren zoals ik dat nu doe is nogal ingewikkeld op 8.000 kilometer afstand van Nederland.”

Jongeren opleiden
Ze wil jongeren gaan opleiden op haar geboorte-eiland. “Mijn ervaring, alles wat ik in de afgelopen jaren heb geleerd, neem ik mee naar Curaçao. Want daar lopen honderden Randaltjes (gerenommeerde pianist en componist Randal Corsen, red.) en Taniaatjes rond die ook in een schouwburg kunnen staan.”

Schouwburg op Curaçao
Een van haar grootste dromen voor Curaçao is ook een schouwburg bouwen. “Ik ben elke avond in een andere schouwburg in Nederland en ik ben stik jaloers. Want in elke stad is er een schouwburg en op Curaçao is er geen een!”

Een bouwplan is er nog niet. “Ik ben nu bezig met de juiste mensen verzamelen”, vertelt ze in de talkshow. “Want zoiets kan je niet alleen doen. Op zo’n klein eiland moet je alle mensen hun neus in dezelfde richting krijgen. Het is moeilijk, maar ik heb wel doorzettingsvermogen.”

Uitzending gemist?

Bekijk De Sociëteit (19 februari 2023) met Tania Kross terug via NPO Start

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen ook op de gratis nieuwsbrief via deze link.