Foto: Marit Severijnse

Veel monumenten op Bonaire worden al jaren niet meer onderhouden. Stichting Monumentenzorg vreest dat nog meer historische gebouwen voorgoed zullen verdwijnen. 

“Bonaire is rijk aan monumenten, maar dat wordt rap minder”, zegt directeur Hans Rietveld. “Want ze worden met regelmaat gesloopt. Op de plek waar nu het belastingkantoor staat, stond eerst een heel mooi huisje. Daar kwam een leeg kantoor kolos voor in de plaats en dat stond ook nog jaren leeg.”

Maar 25 van de 800 monumenten staan officieel op de monumentenlijst, volgens de directeur. Al zes jaar zijn er geen monumenten erbij gekomen op de lijst. “Er is een totaal gebrek aan belangstelling van de politiek”, stelt Rietveld.

“Ook in de wijken zijn er heel veel panden zomaar ineens verdwenen. Neem het oude woonhuis van Papa Cornes, een stuk historie.” Cornelis Marten (Papa Cornes genoemd) was een katholieke priester in de wijk Antriol. “In diezelfde buurt stond ook een heel oude toko Dios ku Nos. Ook weg.”

“Vlakbij de boulevard stond een geel landhuis met een hoog dak; dat noemen ze een kas di hala. Nu staat daar een modern gebouw met een hotel.”

Gemeentehuis Bonaire ook in verval
Rietveld maakt zich ook zorgen over het gemeentehuis. “Het Pasangrahan is een jaar of zeven geleden grondig gerestaureerd en het was een plaatje. Nu vallen stukken pleisterwerk uit de muur. Zo’n centrale locatie waar ze ook nog gasten ontvangen.”

“Politici zeggen allemaal dat ze erfgoed zo belangrijk vinden, maar in de praktijk komt er geen bal van terecht. We zijn al 28 jaar blaren op onze tong aan het praten.”

Reactie politiek bestuur

Monumentenzorg vindt dat er ‘een totaal gebrek aan belangstelling van de politiek’ is als het gaat om de monumenten. Caribisch Netwerk heeft het lokaal bestuur om een reactie gevraagd.

Gedeputeerden James Kroon (UPB) en Elvis Tjin Asjoe (MPB) gaan beiden niet in op dat verwijt. Ze benadrukken alleen dat ‘het eilandsbestuur grote waarde hecht aan het gebouwde cultureel erfgoed op ons eiland’.

Daarnaast wijzen ze erop dat de bezitters van monumentale panden zelf een verantwoordelijkheid hebben. “Particulieren en belangenorganisaties kunnen rechtstreeks een beroep doen op het Nationaal Restauratiefonds om geld te lenen als ze een goed onderbouwd plan kunnen laten zien (dus beheren en exploiteren inclusief de eigen bedrijfskosten). En voor particulieren is er ook een fiscale aftrek mogelijk.”

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen ook op de gratis nieuwsbrief.