Foto: Melissa Stamper

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia kunnen meer slavernij-protesten verwachten, zegt Gisele-Mireille Sint Jago. Ze heeft een protestlied gezongen tijdens een hoorcollege aan de Oranjes op Aruba.

Gisele-Mireille Sint Jago wordt na haar actie uit de zaal verwijderd. (Foto: 24Ora)

Sint Jago studeert rechten aan de Universiteit van Aruba die de koninklijke familieleden op hun tweede dag op het eiland bezochten. Ze wonen een hoorcollege bij over de staatkundige verhoudingen als Sint Jago ineens opstaat en een ‘vreedzaam protest’ aankondigt.

Ze haalt een vlag uit haar tas, zwaait ermee en zingt het protestlied ‘Oh Freedom’. Een decaan van de universiteit probeert haar te stoppen. Sint Jago doet een poging om op de grond te zitten, maar laat zich dan afvoeren door de beveiliging.

Gisele-Mireille Sint Jago zingt haar protestlied tijdens het college

Download audio

Sint Jago voert al een paar jaar acties tegen discriminatie en racisme. In 2017 stapte ze uit MEP – de partij van de huidige Arubaanse premier- want deze zou volgens haar zwarte mensen discrimineren. Een paar jaar geleden begon ze een anti-zwarte pietenbeweging op Aruba in navolging van de acties in Nederland. Ook zit ze in de politiek en stond bij de laatste verkiezingen op de lijst van Pueblo Prome (PP).

In december heeft haar stichting, The Beulah Foundation Aruba, een lezing gehouden over onder andere de slavernij-excuses en herstelbetalingen. Het ging haar nu om de aandacht van de Oranjes, vertelt Sint Jago, omdat de koning nog altijd geen excuses heeft gemaakt voor de rol van het koningshuis tijdens de slavernij. “Zowel van vaderskant als moederskant ben ik een nakomeling van de tot slaafgemaakten.”

De excuses die de Nederlandse staat op 19 december vorig jaar maakte, zijn volgens haar van ‘rechtswege zinloos’ want: “De koning van Nederland heeft geen excuses aangeboden, reparaties zijn niet mogelijk en er is ook geen vastlegging in de wet van de misdaad tegen de menselijkheid’.

“Het thema van deze reis betreft onder andere het slavernijverleden. En dan zijn ze verbaasd dat ik protesteer? Ik droeg rood, witte kleding, denk dat men zich er nu wel van bewust is dat dit de kleuren zijn van de slavenherdenking”, aldus Sint Jago.

Ze is dan ook niet van plan om excuses aan te bieden voor haar actie. Want zegt ze, het gaat om vrijheid van meningsuiting die ‘boven elk koninklijk protocol, regels of instituten staat’.

‘Koning moet excuses aanbieden’

Rector Viola Heugter reageert dat ze niet wist wie actievoerde, want ze kon dat moeilijk zien vanaf waar ze zat. “Ik heb alleen een prachtige stem gehoord die begon te zingen, in het onderwijs hoort ook een kritische stem te zijn.”

Ze vindt wel dat het hoorcollege niet echt geschikt was: “Dat kon beter in een wetenschappelijk artikel of in een krantenstuk. Als universiteit moeten we kunnen omgaan met verschillende geluiden hoorbaar, zichtbaar en voelbaar maken. Dat is iets waar we zeker werk van kunnen maken in 2034 als we 400 jaar Koninkrijk vieren. Wat is de visie van de eilanden, ik vind het belangrijk dat de universiteit ruimte hiervoor geeft.”

De uitvoering van ‘Virginia’ (foto: Melissa Stamper)

Standbeeld voor tot slaafgemaakte Virginia
s ’Avonds krijgt het koninklijk gezelschap in het Arubaans historisch museum, Fort Zoutman een lesje geschiedenis in dans en muziek opgevoerd. Met ook aandacht voor het slavernijverleden met het verhaal van de Arubaanse Virginia Dementricia.

Dat wordt voortaan een vast onderdeel van het Bon Bini Festival dat wekelijks voor vooral toeristen wordt opgevoerd. Reden? Meer bewustwording creëren dat Aruba ook een slavernijverleden heeft.

De Arubaanse artiest Beach Lama draagt het verhaal voor met mede-artiest Tuesday Irwin die ‘Virginia’ tot leven brengt. Virginia was in slavernij geboren op een Arubaanse plantage en rebelleerde regelmatig tegen haar slavenhouder. Op 19 december maakte de Nederlandse staatssecretaris Eric van Burg op Aruba al bekend dat ze bijdragen aan een standbeeld van Virginia op Aruba.

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen ook op de gratis nieuwsbrief.