Foto: RVD

Waar gaan koning Willem-Alexander, koningin Máxima en kroonprinses Amalia allemaal naartoe op de eilanden? Bekijk hier het programma.

De reis is vooral bedoeld voor prinses Amalia. Het is voor haar – als toekomstige koningin – het eerste bezoek aan de Caribische delen van het Koninkrijk. Belangrijke thema’s zijn het slavernijverleden, de cultuur en natuur.

Bonaire, vrijdag 27

Ze vliegen vrijdagmiddag in Nederland met het regeringsvliegtuig PH-GOV naar Bonaire. De koninklijke familie komt vrijdag rond 17.00 uur plaatselijke tijd aan. Ze worden op luchthaven begroet door gezaghebber Edison Rijna en gaan daarna naar hun verblijf.

...

Bonaire, zaterdag 28 januari

Zaterdagochtend begint dan de eerste officiële tourdag. Na afloop van het drukke programma, hebben ze vrij. Ook zondag is voor hen een privédag.

Ontmoeting met de politiek
De gezaghebber ontvangt koning Willem-Alexander, koningin Máxima en kroonprinses Amalia in de ambtswoning. Ook de 9 leden van de eilandsraad en de gedeputeerden van Bonaire zijn daarbij aanwezig.
‘Slavenhutten’
Daarna gaat de koninklijke karavaan richting Witte Pan, bij de ‘slavenhutten’. Daar krijgen ze onder andere van geschiedeniskenner en cultuur-expert Bòi Antoin het verhaal te horen achter deze opmerkelijke hutten en de rol daarvan in de slavernij.
Rijden langs de kust
De koninklijke familie maakt vervolgens een rondrit langs de westkust, waar de populaire stranden en snorkelplekken zijn.
Cultuur
Ze maken daarna een stop bij Mangazina di Rei (‘Opslagplaats van de koning’), waar vroeger in de slavernij eten werd opgeslagen voor de tot slaaf gemaakte mensen op Bonaire. Tegenwoordig is het de plek waar cultureel en historisch erfgoed te zien is.
Rincon & omgeving 
Buurtbewoners vertellen over hun wijken. Een familie van vier generaties bakt brood in een oude steenoven en basisschoolkinderen treden op met het leerorkest. Ook bekijkt het  gezelschap een tentoonstelling over de geschiedenis van het eiland.
Lunch met inwoners
Daarna vindt in Arawak een lunch plaats met inwoners van Bonaire over actuele thema’s, zoals klimaatverandering, landbouw en armoede.
De surfplek van Bonaire
Bonaire staat bekend als een ideale plek om te windsurfen. Het eiland heeft veel talenten die het internationaal goed doen. In de middag volgt ook een bezoek aan de baai van Sorobon. Ze gaan niet zelf windsurfen, maar krijgen wel een demonstratie.
Mangroves bekijken
Daarna gaan ze met junior rangers van natuurbescherming Stinapa in gesprek over natuurbehoud van het kustgebied. Het gaat met name om de mangroves die de kust beschermen. Ze maken ook een boottocht door de baai en het mangrove-gebied.
Kralendijk
Het bezoek aan Bonaire wordt in de avond afgesloten in Kralendijk met een bezoek aan ‘Taste of Bonaire’, een culturele markt met lokale producten, gastronomie en muzikale optredens.
Zondag privédag
Daarna gaan ze richting hun verblijf. De volgende dag, zondag, is voor de koninklijke familie een privédag.

Aruba, maandag 30 januari

Welkomstceremonie
De koning, koningin Máxima en prinses Amalia zijn maandagochtend in Oranjestad, Aruba. Op het Wilhelminaplein is er een welkomstceremonie. Daar wappert altijd de Arubaanse en Nederlandse vlag, naast een groot standbeeld van koningin Wilhelmina (de overgrootmoeder van de koning). Daar spreekt het gezelschap met gouverneur Alfonso Boekhoudt.
Parlement
Ze maken daarna een wandeling naar het parlement dat schuin tegenover het park is, de Staten van Aruba. Onderweg worden zij verwelkomd door publiek en treden het leerorkest en het jeugdkoor op. In het parlement hebben ze een ontmoeting met de fractievoorzitters.
Lunch
Aansluitend wandelen zij naar de Cocolishi, het onderkomen van de ministerraad. Daar heeft de het koninklijk paar en prinses Amalia een lunch met de minister-president en ministers.
San Nicolas
Ze gaan in een busje door naar het zuiden van Aruba. De middag staat in het teken van een bezoek aan San Nicolas, een stad met een artistiek karakter.
Verzetsheld
Op het Filomena College vindt een voorstelling plaats over Boy Ecury, een Arubaans-Nederlandse verzetsheld. De presentatie is bij een ‘mural’ over Ecury.
Wandeling
Tijdens een wandeling door San Nicolas staan ook andere kleurrijke murals centraal. De muurschilderingen zijn ontstaan tijdens de Aruba Art Fair, door internationale en lokale artiesten.
Industriemuseum
Het gezelschap brengt ook een kort bezoek aan het Industriemuseum.
Cultuur-optredens
Het gezelschap bekijkt tot slot een straatoptreden met onder meer breakdance, spoken word en een carnavalsoptreden door jongeren.

Aruba, dinsdag 31 januari

Natuur van Aruba
In de ochtend gaan ze naar Arikok, het nationaal natuurpark van Aruba. Het beschermde gebied beslaat zo’n 20 procent van Aruba. Ze maken een wandeling door het park, ontmoeten de makers van een natuurfilm over de zes eilanden en spreken daarna met junior rangers over onderhoud en beheer van het park.
Aloë-planten
Vervolgens brengen zij een bezoek aan Koninklijke Aruba Aloë, dat in 1890 is opgericht. De koning, koningin Máxima en prinses Amalia bekijken hoe het bedrijf Aloë vera verbouwd en hoe verzorgingsproducten van de planten worden gemaakt. Ze spreken met medewerkers.
Universiteit van Aruba
In de middag bezoeken zij de Universiteit van Aruba. Zij wonen een deel bij van een hoorcollege over Caribisch recht en spreken met studenten.
Voetbal
Willem-Alexander en Amalia gaan daarna naar de voetbal-academie in het Compleho Deportivo Frans Figaroa. Getalenteerde jongeren krijgen hier voetbaltrainingen in samenwerking met de KNVB.
Micro-krediet 
Ondertussen brengt Máxima een bezoek aan een groenteteler, die deelnemer is aan de business academy van kredietverstrekker Qredits.
Carnaval
In de avond vindt bij Fort Zoutman in Oranjestad het Bon Bini Festival plaats. Daar is carnaval, theater en dans. Ze lopen over het Plaza Padú, met onder andere een presentatie van Arubaanse producten. Ze gaan daar ook een voorstelling bekijken over de cultuur en geschiedenis van Aruba, met Caribische muziek en dans.

Aruba/Curaçao, woensdag 1 februari

Met het marineschip van Aruba naar Curaçao
Het Koninklijk Paar en de Prinses van Oranje varen van Aruba naar Curaçao mee op stationsschip Zr.Ms. Holland, dat in het Caribisch gebied is gestationeerd. Aan boord vindt een gesprek plaats over de inzet van het ministerie van Defensie in het Caribisch gebied, gevolgd door een rondleiding over het schip en demonstraties. Voorbeelden hiervan zijn anti-drugsoperaties, ondersteunen bij reddingsacties en noodhulp leveren bij orkanen.
Officiële ceremonie
Na de aankomst in de Sint-Annabaai van Willemstad, vindt de begroeting plaats door onder meer gouverneur Lucille George-Wout. Vlak daarna is er welkomstceremonie voor het bezoek aan Curaçao.

Curaçao, donderdag 2 februari

Pontjesbrug
In Willemstad start het bezoek aan Curaçao met een wandeling. Ze gaan over de beroemde Koningin Emmabrug (Pontjesbrug) van Punda richting Otrobanda.
Koningsspelen
Op het Brionplein geeft de koning het startschot voor de inschrijving van de Koningsspelen. Kinderen van de basisschool doen mee aan sportwedstrijden op het plein.
Wandelen door Otrobanda
Daarna bezoekt het gezelschap de wijk Otrobanda, waar zij onderweg spreken met wijkbewoners en kunstenaars. Ze gaan ook muzikale optredens bekijken.
Lunch
Na de wandeling gaan ze weer naar Punda, de andere kant van Willemstad. In Fort Amsterdam, het gouverneurspaleis, is er een lunch met de Curaçaose politici.
Willemstad, werelderfgoed
Na de lunch bezoekt de koning, koningin Máxima en prinses Amalia de wijken Punda en Scharloo. In Punda slaat de koning een munt ter herinnering van 25 jaar Willemstad als Unesco Werelderfgoed-stad.
Chichi beschilderen
Ook beschilderen zij een Chichi, een typisch Curaçaose sculptuur van een zwarte vrouw volgens de kunstenaar de verantwoordelijke oudere zus in het gezin symboliseert.In de Curaçaose krant Èxtra is in de afgelopen weken een ingezonden stuk verschenen waarin het idee van het kunstwerk wordt bekritiseerd. Ook op sociale media was er flinke kritiek.
Scharloo
Vervolgens lopen zij door de wijk Scharloo, met straatkunst, muziek en sportprojecten voor jongeren.
Prinses Amaliabrug
De rondgang eindigt op de Prinses Amaliabrug, waar het gezelschap luistert naar de voor de kroonprinses speciaal gecomponeerde ‘Wals Amalia’.
Huwelijksdiner met inwoners
In de avond vindt een diner plaats bij de Kathedraal van Doornen, met éénentwintig Curaçaoënaars die veel betekenen voor de maatschappij. Het aantal gasten staat symbool voor het 21-jarig huwelijk van het koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Hun huwelijksdag was op 02-02-2022.

Curaçao, vrijdag 3 februari

Het slavernijverleden
In de ochtend bezoekt het Koninklijk gezelschap Landhuis Knip, op de voormalige plantage waar Tula in 1795 de slavenopstand startte. Het landhuis wordt nu gerenoveerd. Ze bekijken een voorstelling over de opstand en spreken met nazaten van tot slaaf gemaakten. Dit programma duurt een uur. Ze ontmoeten ook Gibi Bacilio, iemand die jarenlang heeft gestreden voor eerherstel voor verzetsheld Tula. Hij was de leider van de opstand tijdens de slavernij.
Hòfi Mango
Daarna brengen zij een bezoek aan Hòfi Mango, een voormalige suikerplantage dat nu een natuurpark is, waar onder meer een hoveniersopleiding is opgezet. Het park is nu in het beheer van Jandino Asporaat, die zelf niet aanwezig is omdat hij theatervoorstellingen heeft in Nederland.
Later in de middag gaan de koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje naar het strand Cas Abao. Daar krijgen ze een presentatie bij van de Sea Turtle Conservation en Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) over beschermde zeegebieden en het behoud van de schildpadden-populatie.
Tumba-muziek
Ter afsluiting van het bezoek aan Curaçao vindt in de avond een ‘Tumba Muziekconcert’ plaats met optredens op het Brionplein. Ze kijken vanaf de tribunes naar een carnavalsoptocht. De avond wordt georganiseerd ter ere van wijlen Boy Dap, die als ‘de koning van de Tumba’ wordt beschouwd, een dans- en muziekstijl die zijn oorsprong vindt in Afrika.

...

Blijf voortaan op de hoogte via onze nieuwsbrief. Abonneer je net als andere lezers ook gratis op de Wekelijkse Update van Caribisch Netwerk. Elke zondagochtend in jouw mailbox!

...

Sint Maarten, maandag 6 februari

De eerste dag van het bezoek aan Sint Maarten staat onder meer in het teken van de opbouw van het eiland na de verwoestingen van orkaan Irma in september 2017.

Luchthaven
Op Sint Maarten worden de Koning, Koningin Máxima en de Prinses van Oranje op luchthaven Princess Juliana welkom geheten door gouverneur Ajamu Baly van Sint Maarten. Het gezelschap bekijkt de luchthaven die momenteel nog wordt herbouwd.
Rampenbestrijding
Ook wordt een bezoek gebracht aan hulpdiensten en de rampenbestrijding, waar het ze assisteren tijdens een rampenoefening.
Ziekenhuis
Vervolgens bezoeken zij het SXM Medical Center. Dit ziekenhuis vervult een belangrijke regiofunctie en behandelt ook veel patiënten van Sint Eustatius en Saba. De koninklijke familie spreekt met patiënten. Ze worden daarna bijgepraat over de uitbreiding van het ziekenhuis.
Lunch
Aansluitend vindt een lunch plaats met de ministerraad.
Muurschilderingen
In de middag bezoekt het gezelschap de muurschilderingen-route Color Me SXM in Philipsburg. Deze murals hebben tot doel de leefbaarheid in Philipsburg te verbeteren nu veel panden nog altijd leegstaan of beschadigd zijn na de orkaan.
Cultuur in Philipsburg
Ter afsluiting van de dag presenteert Sint-Maarten haar culturele leven tijdens een wandeling en met een concert op de Boardwalk van Philipsburg.

Sint Maarten, dinsdag 7 februari

Fort Amsterdam
Het koninklijk paar en de prinses starten dag twee met een bezoek aan Fort Amsterdam. Hier gaan zij tijdens een vogelexpeditie op zoek naar de bruine pelikaan, de nationale vogel van het eiland. Ook krijgen zij uitleg over de historie van het fort.
Parlement
Vervolgens ontmoeten zij leden van het parlement en jeugdparlement van Sint Maarten.
Ouderen en mensen met een beperking
Bij woonvoorziening White and Yellow Cross bezoeken zij de dagbesteding van ouderen en mensen met een beperking.
Ontmoeting met scholieren
Aansluitend gaat het gezelschap naar een wetenschapsbeurs waar basisschoolleerlingen en middelbare scholieren hun oplossingen voor het plasticafval-probleem op het eiland presenteren.
Wederopbouw na orkaan Irma
In de middag bezoeken ze Resources for Community Resilience (R4CR). R4CR financiert met middelen van de Wereldbank projecten gericht op de wederopbouw van Sint-Maarten na Irma. Het gezelschap gaat in gesprek met vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld over hun projecten en met jongeren over hun werkzaamheden bij diverse organisaties.
Tuinieren en mentale gezondheid
Vervolgens gaan ze naar een schooltuinen-project waar zij spreken met scholieren over het werk in de tuin en over het belang van tuinieren op hun mentale gezondheid. In het Emilio Wilson Park vertellen scholieren over hun dromen voor de toekomst van Sint-Maarten en planten zij in aanwezigheid van het gezelschap gele salie. Gele salie is de nationale bloem van het eiland.
St. Peters Hill
Aansluitend bezoeken ze St. Peters Hill, waar zij uitleg krijgen over natuurbehoud op Sint-Maarten. Deze bergtop grenst aan het Franse deel van het eiland.
Baseball
De middag wordt afgesloten met het bijwonen van een honkbal-toernooi van jongeren.
Receptie
In de avond bezoekt het gezelschap een receptie van de gouverneur en ontmoeten zij diverse inwoners van Sint Maarten.

Sint-Eustatius, woensdag 8 februari

Aankomst
Op Sint-Eustatius wordt het koninklijk gezelschap ontvangen door regeringscommissaris Alida Francis en spreken zij met autoriteiten.
Wandeling door Oranjestad
Tijdens een wandeling door de historische kern van Oranjestad ontmoeten zij diverse Statianen die vertellen over hun leven op het eiland. Ook wordt tijdens deze wandeling stilgestaan bij het slavernijverleden.
Debat met jongeren
Vervolgens sluiten het koninklijk paar en de prinses Amalia aan bij een debat met jongeren waarin wordt ingegaan op de toekomst van jongeren op het eiland.
Lunch
De koninklijke familie heeft daarna een lunch met verschillende inwoners van Sint-Eustatius.
Zeelandia Beach
De koning, koningin Máxima en prinses Amalia gaan daarna naar Zeelandia Beach, waar zij uitleg krijgen over natuurbeheer op het eiland en over de jaarlijkse Beach Clean Up van Statia-doet.
Landbouw
Vervolgens bezoekt het gezelschap een gemeenschapstuin waar zij in gesprek gaan met agrariërs over de voedselvoorziening op Sint-Eustatius. Doordat veel voedsel wordt geïmporteerd zijn de prijzen hoog en is er een tekort aan verse producten op het eiland.
Basketbal
Aansluitend neemt het gezelschap deel aan een basketbal-training met scholieren.
Fort Oranje
Het bezoek aan Sint Eustatius wordt afgesloten met een manifestatie in Fort Oranje die in het teken staat van cultureel erfgoed van Sint Eustatius.

Saba, donderdag 9 februari

Het bezoek wordt afgesloten op Saba.

Zonne-energie
Na de ontvangst door de gezaghebber Jonathan Johnson krijgen de Koning, Koningin Máxima en de Prinses van Oranje uitleg over de energievoorziening op Saba. Saba streeft ernaar de komende jaren energie-neutraal te worden.
Kantklossen
Aansluitend krijgen zij in het dorp Zion’s Hill uitleg over kantklossen, een traditie op Saba.
Wandeling door Windwardside
Tijdens een wandeling door het dorp Windwardside ontmoeten het Koninklijk Paar en de Prinses diverse inwoners. Ouderen voeren een toneelvoorstelling op en kunstenaars en ondernemers vertellen over hun werkzaamheden. Ook bezoeken de Koning, Koningin Máxima en de Prinses het Harry L. Johnson Museum waar zij uitleg krijgen over het leven op Saba door de jaren heen.
Lunch
Na een lunch met de autoriteiten van Saba bezoeken zij in de middag in St. Johns het Expertise Education Center Saba (EC2) dat kwetsbare scholieren ondersteunt. Deze organisatie won in 2021 een Appeltje van Oranje van het Oranje Fonds.
Nieuwe haven
Vervolgens vertrekt het gezelschap naar de haven waar zij een toelichting krijgt op de bouwplannen voor de nieuwe haven van het eiland.
Zee-egels
Aansluitend vertellen wetenschappers over het project met Diadema-zee-egels. Deze zee-egels helpen koraalriffen te herstellen door algen te eten die het koraal overwoekeren.
The Bottom
Tot slot gaan de koning, koningin Máxima en kroonprinses Amalia naar het dorp The Bottom waar zij sporten met kinderen op het grootste Cruijff Court ter wereld.

Blijf voortaan op de hoogte via onze nieuwsbrief. Abonneer je net als andere lezers ook gratis op de Wekelijkse Update van Caribisch Netwerk. Elke zondagochtend in jouw mailbox!