Het is nog onduidelijk wat op 19 december gaat gebeuren nadat eerder bekend werd dat Nederland op die dag excuses aanbiedt voor haar rol in de slavernij in Suriname en op de Caribische eilanden. 

Voorzitter van het Curaçaose Platform voor Slavernij en de Erfenis van Slavernij, Gilbert ‘Gibi’ Bacilio vertelt dat donderdag 8 december een overleg hierover plaatsvindt in het Catshuis in Den Haag.

De premiers van Nederland en Aruba zijn daarbij aanwezig en andere politici van Suriname en de eilanden.

Het nieuws over de excuses is met gemende reacties ontvangen. De Nationale Reparatie Commissie Suriname overweegt om deze naast zich neer te leggen als ze niet mag mee praten over de inhoud van de excuses.

Bacilio begrijpt het punt van Suriname, maar kiest zelf voor een andere houding.

“Nadat op 23 november bekend werd dat Nederland op 19 december excuses wil aanbieden, is ons gevraagd onze wensen en aandachtspunten voor wat betreft de kabinetsreactie op papier te zetten en op te sturen. Dat hebben wij ook al gedaan.”

De voorzitter van het Curaçaose platform noemt dat ‘een vorm van participatie, een manier om toch naar ons te luisteren’. “Maar het instellen van gemengde commissies om samen in open, respectvolle en intensieve overlegsituaties deze weg te bewandelen zou idealer geweest zijn en zou er nu veel minder of geen ruis in de ether zijn.”

‘Geen excuses zonder erkenning en herstel’

Hij is zeer benieuwd wat er donderdag uit het overleg komt. Het belangrijkste voor Curaçao, zegt hij, is een reactie van het Nederlandse kabinet op het koninkrijksbrede rapport ‘Ketenen van het verleden’. “Daar wachten we al lang op.”

In het rapport staat de wensen en aanbevelingen van de Caribisch-Nederlandse eilanden over dit thema.

“Wij zeggen: Curaçao heeft liever nu alleen de kabinetsreactie en volgend jaar de daadwerkelijke erkenning, excuses en begin van herstelprogramma’s ter remediëring van de aangerichte schade. Voor ons blijft belangrijk: erkenning, excuses en herstel. Geen excuses zonder erkenning en herstel.”

Manifestaties
Bacilio liet eerder weten geluiden te hebben gehoord over aanstaande manifestaties tegen de excuses op 19 december. “Ik heb er verder niets over gehoord. Op Curaçao hoor je soms contrageluiden, maar van manifestaties heb ik in ieder geval nu geen weet.”