Foto: Kim Hendriksen

De pontjesbrug in Willemstad kleurt oranje en niet vanwege het WK-voetbal. Curaçao doet voor het eerst mee aan ‘Orange the World’, de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes.

Initiatiefnemers zijn de Nederlandse Karin Bosman van About Workplace Harassment en parlementariër Ana-Maria Pauletta (Curaçaose politieke partij PAR). Zij benaderden bedrijven en stichtingen om in beweging te komen.

“De actie is op dit moment heel erg gericht op preventie en op het aanmoedigen van medestanders. Dus dat mensen zich uitspreken als zij getuige zijn van geweld tegen vrouwen”, vertelt Bosman, die zich al jarenlang op het eiland inzet om grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer te voorkomen.

Behalve lezingen en workshops komt er ook een online enquête. “Zodat we meer informatie ophalen hoe we in 2023 de veiligheid van vrouwen beter kunnen waarborgen.”

Hoe groot is het probleem?
Een duidelijk beeld van hoeveel vrouwen en meisjes op het eiland slachtoffer zijn, is er niet. Instanties hebben allemaal een eigen registratiesysteem. Ook zijn er veel slachtoffers onder ongedocumenteerden die geen aangifte kunnen doen.Het Curaçaose ministerie van Sociale Zaken, Arbeid en Welzijn bericht dat 37 procent van de vrouwen te maken heeft met relationeel geweld. Maar dat cijfer is uit een onderzoek van 2015. Tijdens de lockdown in 2020 registreerde de politie 190 zaken. Hulpverleners trokken overigens toen aan de bel bij de overheid.

“Stichting Bos di Hubentut (vertaald: stem van de jeugd) lanceert een kaart met mogelijk tekenen van geweld. De Staten hebben vergaderd over het thema”, vertelt Pauletta verder. “Daarnaast wordt op social media quotes gedeeld, wat de slachtoffers ontzettend goed doen en wat bewustwording creëert.”

De Curaçaose parlementariër vervolgt: “Natuurlijk hopen we dat er hierdoor de komende dagen een paar mensen zijn die genoeg moed bij elkaar rapen om uit hun gewelddadige relatie te stappen. Mensen zijn zich bewuster van hun eigen rol.”

Wat is Orange the World?
Orange the World begint op 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen en is tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. In deze 16 dagen zijn in meer dan 100 landen allerlei activiteiten, van demonstraties tot bewustwording en fondsenwerving. Om stil te staan bij het geweld, worden gebouwen en andere objecten verlicht.

In de campagneperiode komt ook Chanice Janssens naar Curaçao, die als trauma-coach en -seksuoloog in Nederland werkt. Zij gaat mensen interviewen over seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes voor een documentaire.

“Zij wil aantonen dat cultuur van invloed is op het helingsproces. In Nederland is zo’n soort documentaire al in première gegaan”, vertelt Bosman.

Het gaat om de documentaire ‘Belaagd’ waarin vrouwen vertellen over hun onveilige ervaringen; hoe ze op straat worden aangesproken, wat ze meemaken tijdens hun studie en wat ze op de werkvloer tegenkomen. “Eigenlijk wat ze meemaken in elke omgeving. Janssens gaat hier een Curaçaose variant op maken.” De komende drie maanden vinden de interviews plaats.

Ook op Aruba aandacht

De expositie ‘She is Gone’ in het kader van Orange Aruba (foto: FCVR)

Aruba doet al langer mee aan deze campagne, ook dit jaar zijn onder de noemer ‘Orange Aruba’ allerlei activiteiten.

De premier doet een oproep om ‘samen het geweld te stoppen’. “Eén op de drie vrouwen op Aruba heeft te maken met geweld en dat is zorgwekkend”, aldus Evelyn Wever-Croes. “Dat is niet alleen fysiek geweld maar ook emotioneel en verbaal. Bovendien zijn niet alleen vrouwen slachtoffer, ook kinderen, het hele gezin lijdt er onder.”