Het aantal ongedocumenteerde mensen op Sint-Maarten stijgt verder, waardoor inkomensverschillen en sociale problemen ook groter worden, waarschuwt financieel expert Emilio Kalmera. De politiek moet daarom gaan ingrijpen, vindt hij. 

Officieel wonen er 42.000 mensen. Maar liefst 71 procent van de inwoners is niet in het Nederlandse Koninkrijk geboren. “En we weten niet wat het precieze aantal is van mensen die niet geregistreerd zijn op het eiland”, vertelt Kalmera. “Maar in het verleden zijn er schattingen van zo’n 20.000 mensen.”

Door de grote groepen mensen die in de illegaliteit zitten, blijven de lonen extreem laag. Het zorgt niet alleen voor oneerlijke omstandigheden, maar ook dat de inkomensverschillen op het eiland groter worden.

“Een grote groep mensen kwam naar het eiland en nam slechte woonomstandigheden en een laag salaris voor lief, zolang ze maar dollars naar huis kunnen sturen.”

Meerdere samenlevingen naast elkaar’
Kalmera maakt een vergelijking tussen het huidige Sint-Maarten en het Sint-Maarten van zijn jeugd. Het eiland kende in de afgelopen decennia een enorme groei. Bovendien, het kleinere aantal mensen hielp elkaar vroeger graag, is wat hem bijblijft.

“Maar de bevolkingsgroei is niet organisch geweest, zoals bijvoorbeeld in Canada. Het heeft voor ons extreme gevolgen. Bijvoorbeeld, dat we niet één samenleving hebben. Het zijn meerdere samenlevingen naast elkaar.”

“Begrijp me niet verkeerd!”, zegt Kalmera. “Een smeltkroes van culturen kan iets moois zijn, áls het op de juiste manier wordt beheerd. Mensen moeten worden gescreend of ze voldoen aan strenge criteria, voordat ze worden toegelaten in een samenleving met schaarse grond en natuurlijke hulpbronnen.”

Politiek moet ingrijpen
Wil Sint-Maarten echt werk maken van de sociale ongelijkheid, dan moet de politiek op het eiland fors gaan investeren in onderwijs, bijscholing, integratie en het aantrekken van hoger opgeleide mensen, denkt Kalmera.

Als dat niet gebeurt, zo waarschuwt hij, dan worden de financiële verschillen op het eiland alleen maar groter, met veel negatieve sociale gevolgen.

“In een technologisch tijdperk kunnen we als samenleving niet blijven leven in het industriële tijdperk. We hebben ook bekwame technici en andere goed opgeleide mensen nodig aan boord als we willen evolueren van een samenleving van voornamelijk arbeiders. We kunnen niet alleen gokken op de groei van de toerisme-industrie.”

Twee op de vijf mensen worstelt met rondkomen
Uit een onderzoek van de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten, blijkt al dat twee op de vijf mensen in problemen raken met hun maandelijkse uitgaven.