Foto: Linda Reijnders

Caribische bibliotheken, monumenten en archieven kunnen de komende jaren rekenen op vele extra miljoenen van Nederland.

Het geld gaat niet alleen naar fysieke bibliotheken op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur, Media) wil daarmee ook een online bieb betalen die iedereen kan gebruiken op alle zes eilanden.

“Ook investeren we in erfgoed en archieven. Want dat zijn de verhalen over ons gezamenlijke verleden en daar moeten we goed voor zorgen. Juist omdat die geschiedenis soms beladen en ingewikkeld is”, schrijft ze in haar Meerjarenbrief Cultuur.

Uslu haalt verder 10 miljoen euro uit het Nationaal Restauratiefonds voor Caribische monumenten. Het is voor leningen met een lage rente waarmee eigenaren de monumenten kunnen restaureren. De Caribische eilanden kunnen ook subsidies krijgen van Rijkscultuurfondsen.

Onderzoek naar Arubaanse verzetsheld
Een voorbeeld daarvan is het Fonds voor Cultuurparticipatie voor jongerencultuur, dat dit jaar al het project ‘Op zoek naar Boy Ecury’ voor Arubaanse scholieren (zie foto) financierde.

De jongeren deden onderzoek in het archief van de familie Ecury, dat werd gedigitaliseerd door het Nationaal Archief Aruba in samenwerking met het Nederlands instituut voor oorlogsdocumentatie. Met wat ze vonden, gingen de jongeren daarna creatief mee aan de slag.