Foto: Op1/WNL

Mezzosopraan Tania Kross wil een nieuwe schouwburg voor Curaçao laten bouwen, maakt ze bekend bij talkshow Op1 (NPO 1). Ze roept theatermakers van het eiland op samen met haar hierin op te trekken. 

In de aflevering ‘Volle Zalen’ (Avrotros, NPO 2) gaat Kross samen met presentator Cornald Maas naar de ruïnes van Sentro Proarte. De enige schouwburg van Curaçao werd in 2016 compleet verwoest door een enorme brand.

Het raakt de Curaçaose artiest als ze het afgebrande theater ziet waar ze als kind werd geïnspireerd. “Dat was onze schouwburg. Als meisje van zes jaar deed ik daar balletvoorstellingen. Ik dacht toen: wow, hier gebeurt het allemaal! Het was een bruisende, boeiende schouwburg. Het enige.”

In de aflevering die volgende week woensdag wordt uitgezonden, staat ze naast het afgebrande podium en een vol geregend orkestbak. Ze sluit haar ogen en zingt ‘Curaçao, di nos e ta’. Het is één van haar favoriete nummers van Chin Behilia, het lied dat ze overal ter wereld in theaters kan zingen, behalve in de schouwburg van haar geboorte-eiland.

‘Ik wil een theater openen!’
Bij Op1 wordt ze aan tafel gevraagd naar haar missie. “Ik wil een theater openen! Het stikt er van de Tania’s en van heel veel talentvolle mensen”, zegt Kross. “Ik ben daar en ik zie ze bij de voorstellingen!”

Wat daarvoor nodig is? Geld en cementblokken, grapt Kross. Omroep Avrotros wil samen met Tania Kross gaan onderzoeken hoe de bouw van de schouwburg voor elkaar te kunnen krijgen, zegt presentator Cornald Maas. Het idee is dan dat Kross de komende tijd daarin gevolgd wordt door de Nederlandse publieke omroep.

Oproep aan Curaçaose makers
Volgens Kross zijn er veel theatermakers op het eiland die hunkeren naar een schouwburg. De mezzosopraan hoopt dat de makers die haar idee zien zitten, nu bij elkaar komen. Verdere details over de bouw en met wie zij daarover in gesprek is, heeft ze niet bekendgemaakt.

Uitzending Volle Zalen bekijken?

De aflevering met Tania Kross wordt dinsdag 25 oktober 2022 uitgezonden, om 20.30u/Nederland en 14.30u/Cariben op NPO 2.