Foto: Nationaal Archief/Les Adu

De koningin bezocht de expositie in het Nationaal Archief (Den Haag) over de koloniale geschiedenis van Curaçao. Ook de dochters van koningin Máxima moeten komen kijken naar de tentoonstelling Kòrsou”, vindt gastconservator Dyonna Benett. 

Aan de hand van oude documenten, fotos, kunstwerken, films en audiofragmenten worden verschillende themas uit de geschiedenis een cultuur van het Caribische eiland belicht. Samen met educatie-medewerker Zion Piggott gaven ze de koningin een rondleiding bij de expositie. 


Verslag door Sam Jones

Benett en Piggott vertellen tijdens de rondleiding verhalen vanuit het Caribische perspectief: hoe mensen – ondanks de onderdrukking – emanciperen en hun cultuur vieren. Het is dan ook een kritische kijk op de koloniale geschiedenis die voorgeschoteld wordt.

Luchtig en zonder schroom vertellen ze over de pijnlijke koloniale geschiedenis zoals die door mensen van nu wordt ervaren. “Het is voor iedereen belangrijk om te weten hoe het in de relatie zit tussen Curaçao en Nederland. Vooral nu”, aldus Benett na afloop.

“De onderwerpen die we gekozen hebben zijn ook heel erg in your face. We willen vooral de veerkracht van de Curaçaose gemeenschap in alle themas laten zienWe zijn niet terughoudend en denken niet van: oh, dit kunnen we niet vertellen.

Ook de positie van het Papiamentu komt ter sprake. Ze praten over de kracht van muziek en dans tijdens de slavernij. Achter een computer vertelt Piggott over de naamgeving van mensen na de slavernij.

Koningin Máxima luistert aandachtig terwijl de camera’s om haar heen flitsen. Piggott en Benett staan stil bij themas bestuur, samenleving, slavernij en veerkracht. En we hebben nog niet eens alles kunnen vertellen, zeggen de twee.

Geen vragen van de pers
Caribisch Netwerk kreeg geen gelegenheid om vragen te stellen aan de koningin tijdens het bezoek. “Ik denk dat de majesteit heel goed begrijpt welke gevoelens er spelen rondom de koloniale tijd”, denkt Afelonne Doek, directeur van het Nationaal Archief.

De koningin was zeer geïnteresseerd en had oprechte belangstelling”, vertelt Doek. Ze had vooral veel vragen over hoe jongeren de tentoonstelling ervaren en wat we kunnen doen om de geschiedenis van Curaçao meer onder de aandacht te brengen.

Benett haakt daarop in. Ik denk dat de tentoonstelling voor iedereen belangrijk is om te weten hoe het zit met de relatie tussen Curaçao en Nederland.

Tentoonstelling Kòrsou werpt Caribische blik op koloniaal archief