Foto: Pixabay

Ook voor 2023 komt er een pakket aan maatregelen tegen de gestegen energieprijzen op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius. Dat maakt het Nederlandse kabinet bekend.

Alle huishoudens, bedrijven en instellingen hoeven in 2023 geen kosten meer te betalen voor het netbeheer. Daarmee gaat het jaarlijks tarief van zo’n 390 dollar per huishouden naar nul.

Er komt ook een prijsplafond. Wat boven het variabele tarief van 0,38 dollar per Kilowatt-uur komt, wordt voor de helft gecompenseerd.

Minister voor Klimaat & Energie Rob Jetten, D66. Foto: John Samson

Tot dat besluit komt Klimaat- en Energie-minister Rob Jetten samen met staatssecretaris Alexandra van Huffelen. In totaal trekt het kabinet zo’n 15 miljoen euro uit voor de energiecompensatie in de Caribische gemeenten.

Alleen voor 2023?
“Voor de energierekening betekent dit echt een grote stap”, zegt staatssecretaris Van Huffelen. “Wij hopen vooral dat de energieprijzen gaan afnemen. Maar we weten niet hoe de ontwikkelingen zullen zijn volgend jaar.”

Het lijkt vooralsnog te gaan om een tijdelijke maatregel, wat voor heel 2023 gaat gelden. “Het is een kostbaar maatregel. Wees vooral zuinig met de energie, want dat helpt ons allemaal.”

Inflatie
De inflatie is ook in de Caribische gemeenten fors toegenomen. Voor dit jaar geldt al een energiecompensatie van 1.300 dollar voor mensen die rond het minimumloon verdienen. Het kabinet heeft eerder dit jaar besloten om de accijns op benzine te verlagen, net als de tarieven voor water en telefoon.

“We hebben al maatregelen getroffen, maar willen daar een pakket aan toevoegen voor volgend jaar.”

Armoede
Veel mensen in de Caribische gemeenten kunnen al jaren niet rondkomen, omdat de politiek er bewust voor kiest om de uitkeringen lager te houden dan wat minimaal nodig is. De armoede is ‘schrikbarend groot’, zoals minister Carola Schouten (Armoedebeleid) zelf stelt. De vraag is of deze nieuwe ronde aan compensatie voldoende is om hun situatie te verbeteren.

Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Alexandra van Huffelen, D66. (Foto: John Samson)

Daar komt geen duidelijk antwoord op, behalve een opsomming van eerder genomen maatregelen die de pijn in de portemonnee moeten verlichten. “Deze maatregelen leveren al een heleboel op voor mensen”, reageert staatssecretaris Van Huffelen tegenover Caribisch Netwerk. “Het zou ervoor moeten zorgen dat de energierekening voor iedereen ook echt betaalbaar blijft.

Aruba, Curaçao en Sint-Maarten
De maatregelen gelden alleen voor de bijzondere gemeenten Bonaire, Saba en Sint-Eustatius. Maar ook in de autonome landen Aruba, Curaçao en Sint-Maarten zien mensen wat de inflatie doet met hun geld.

Op de vraag wat het Nederlandse kabinet doet om deze eilanden te helpen, zegt staatssecretaris Van Huffelen dat het parlement en regering van deze eilanden ‘zelf aan het werk moeten voor de compensatie voor hun inwoners’.

Van Huffelen wijst erop dat het Nederlandse kabinet wel geld beschikbaar stelt voor de lange termijn. Daarmee kunnen Aruba, Curaçao, Sint-Maarten meer duurzame energie gaan produceren, als de plannen zover zijn.