Foto: NTR/John Samson

Het Nederlandse kabinet geeft zo’n 33 miljoen euro aan de Caribische gemeenten voor windmolens en zonnepanelen. Daarmee kunnen de drie eilanden sneller op duurzaam energie overstappen, zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie).  

Het gaat in totaal om 33,6 miljoen euro. Dat wordt dus 80 procent duurzame energievoor Bonaire, 60 procent voor Statia en 89 procent voor Saba, zegt Jetten.

Zonnepanelen en windmolens
De versnelde overstap naar duurzame elektriciteit moet zorgen voor minder stikstof-uitstoot, minder afhankelijkheid van bijvoorbeeld olie en daardoor uiteindelijk ook voor lagere energieprijzen. Het zou voornamelijk gaan om plannen voor een zonnepanelen-park en windmolens. 

Het idee is dat we vanaf 2023 al de eerste fase ingaan van het plan, dan zullen mensen het hier al merken op het eiland, zegt gedeputeerde Hennyson Thielman(Economische Ontwikkeling, MPB). “Daar zijn al stappen in gezet.”

Energietarieven goedkoper
Het bestuur op Bonaire hoopt dat de energieprijzen daarmee ook naar beneden zullen gaan. Om te kijken wat we daar op de korte termijn al aan kunnen doen, zijn we nog in gesprek met het ministerie van Economische Zaken en nutsbedrijf WEB”, zegt Thielman.

Minister Jetten wil alsnog tempo maken
Wat mij betreft geen enkele reden om te wachten, zegt Jetten nu hij het geld vrij maakt. Dus ik hoop dat we heel snel al gaan zien dat er daadwerkelijk bouwprojecten plaatsvinden en projecten ook kunnen worden afgerond.Volgens Jetten zijn de plannen op Bonaire inmiddels specifiek uitgewerkt.

De minister noemt het zelf ‘een bescheiden financiële bijdrage’ uit Den Haag. “De stap die we nu zetten kan eigenlijk ook alleen omdat de eilanden zelf met concrete projecten en plannen zijn gekomen die wij kunnen helpen financieren.”

Hoe zit het met de aangekondigde ‘routekaarten’?
Minister Rob Jetten beloofde rond de zomer met een ‘routekaart’ te komen voor de drie Caribische gemeenten. Die zou meer duidelijkheid moeten geven over hoe de eilanden op korte termijn tot honderd procent duurzame energie kunnen komen. Op de vraag of die routekaarten er intussen liggen, komt geen duidelijk antwoord.

Ook moet er volgens Jetten een ‘routekaart’ komen voor twee andere thema’s: transport en klimaatadaptatie (het voorbereiden van de omgeving op de verandering van het klimaat). Dat is voor de komende jaren echt nog wel een grote opgave om te kijken hoe je op de Caribische eilanden de CO2-uitstoot fors naar beneden kunt krijgen.

Verenigde Naties
Minister Jetten beloofd ook voor de Caribische eilanden te pleiten bij de volgende VN-klimaattop. Ik zal daar echt aandacht vragen en stilstaan bij de situatie in Caribisch Nederland. Ik heb ook afgesproken met Aruba, Curaçao, Sint-Maarten dat ik ook hun inbreng zal meenemen.

Vorige week nog was ik in de Verenigde Staten, waar ik heb gesproken met Australië en Spanje over het maken van beleid voor eilanden om zich sneller aan te passen aan het klimaat. We zullen lessen en ervaringen uitwisselen en zo veel meer tempo maken.

Intensief aan de slag met ‘klimaattafel
Het gemeentebestuur wil een platform waar de overheid, bedrijven en organisaties kennis kunnen gaan delen over klimaatverandering. De bedoeling is om op lokaal niveau afspraken te maken over CO2-uitstoot en de gevolgen van klimaatverandering.

Minister Jetten zegt manieren te gaan zoeken om de Bonairiaanse ‘klimaattafel’ te steunen. Ik geloof daar heel erg in. Ik ga ook kijken of het interessant is om zo’n klimaattafel voor heel Caribisch Nederland te organiseren.”