Foto: Julius Koko

Een tropische golf zorgde voor hevige regenbuien op Curaçao, met op sommige plekken overstromingen. Opnieuw blijkt hoe kwetsbaar de infrastructuur van het eiland is. 

De meteorologische dienst waarschuwde eerder op donderdag al voor ‘overstromingen op de kwetsbare locaties’. Op sociale media worden een paar uren daarna volop beelden gedeeld van plekken waar de straten blank staan, zoals in Otrobanda en Saliña.

“De hele dag werd op de verschillende radiostations gewaarschuwd dat het hevig gaat regenen. Er waren gisteren ook opvallend veel ongelukken op straat”, vertelt correspondent Oscar van Dam.

“De marine is ingeschakeld om hulp te verlenen, de scholen gaan vandaag niet open en mensen worden gevraagd om later te beginnen met werken.”

In Saliña verdween donderdag een auto bijna volledig in een overvolle greppel. Het is één van de drukste plekken van Curaçao, met veel grote bedrijven, winkels en restaurants. Het is ook de meest gevoelige plek voor overstromingen.

Curaçao vraagt Defensie om hulp
“Heel veel natuurgeweld – waar er voor gewaarschuwd is – is niet gekomen. In de avond hield het op met regenen. Curaçao ging over het algemeen rustig de avond in, wachtende op wat er nog komen gaat.”

Curaçao heeft Defensie gevraagd om klaar te staan voor het leveren van transport en noodhulp. Defensie beschikt over speciale terreinwagens, de zogeheten anaconda’s, die in moeilijk begaanbaar gebied kunnen rijden.

Buureilanden Aruba en Bonaire hebben ook te maken met onweersbuien en ruwe zee, maar de situatie lijkt daar mee te vallen.

Scholen dicht, werk begint later
De regering heeft donderdagavond ook alle werkgevers opgeroepen om hun personeel vrijdag pas vanaf 10 uur ’s ochtends te laten werken. Ambtenaren hoeven zich pas om 10 uur op het werk te melden, vitale beroepen uitgezonderd.

De overheid wil voorkomen dat er vrijdagochtend vroeg veel verkeer op straat is.

Onderwijsminister Sithree van Heydoorn (MFK) heeft besloten om de scholen vrijdag dicht te houden.

Al jaren moeten scholen bij hevige regenbuien noodgedwongen dichtblijven. Dat komt niet alleen door verkeersproblemen, maar ook door problemen met de infrastructuur van de scholen zelf. Verschillende klaslokalen zijn verspreid over het schoolterrein en zijn door stilstaand water en modder dan onbereikbaar.

Meteo trekt waarschuwing in
Volgens het laatste bericht van de meteo zou er vrijdag nog plaatselijk een korte regenbui kunnen vallen, maar ‘code geel’ geldt niet meer. Het wordt ook droger dit weekend.

“De waarschuwing voor ernstige onweersbuien is ingetrokken. Code geel blijft gelden voor ruwe zee in de westelijke en zuidelijke kustgebieden.”

Klimaatverandering
Door klimaatverandering is de verwachting dat extreem weer vaker zal voorkomen. Voor de abc-eilanden betekent dat: meer hitte, meer droogte en als het regent zal dat heviger zijn.

De fikse regenval en overstromingen gebeuren vaak in het orkaan seizoen. In 2010 zorgde tropische storm Tomás voor twee doden en naar schatting 115 miljoen dollar aan materiële schade op Curaçao.

Tip van de redactie

Wat betekent klimaatverandering voor de Caribische rijksdelen? John Samson neemt je mee op reist langs alle zes eilanden en praat met inwoners en experts. Op elk eiland is er wel iets opmerkelijks aan de hand.

Beluister de podcast ‘De Vergeten Klimaatcrisis’ van NPO Radio 1 en deel het met je vrienden.