Foto: Ontevreden werkgevers en werknemers samen aan tafel/Sharina Henriquez

Aruba krijgt vanaf volgend jaar toch geen btw. Het kabinet Wever-Croes hoopte op een blije reactie van de werkgevers en vakbonden op deze onverwachte beslissing. Deze trekken namelijk al maanden aan de bel omdat ze bang zijn dat de nieuwe belasting alles te duur maakt op het eiland. Maar ze blijken helemaal niet blij met het uitstel.

Het Arubaanse belastingstelsel is veel te ingewikkeld. De inning van belastinggeld gaat daardoor te traag en controle is moeilijk. Aruba heeft met Nederland afspraken gemaakt in ruil voor corona-leningen om de pandemie-crisis te overleven. Invoering van btw is één van die afspraken.

Alleen duurt het traject zo lang dat het bedrijfsleven flink begon te steigeren. Ze zijn al niet blij omdat de afgelopen jaren te veel belastingveranderingen op het laatste moment en tegen hun zin zijn doorgevoerd. Het invoeren jaagt hen op nog meer kosten, zeggen ze, en consumenten worden boos omdat de prijzen dan omhoog gaan.

Met het btw-plan ging het niet anders. De wet is nog niet af terwijl het kabinet de belasting per 1 januari al wilde invoeren. Het bedrijfsleven zegt 6 tot 9 maanden nodig te hebben om over te stappen vanaf het moment dat de wet er is.

“Tot op heden heeft het kabinet ons amper informatie gegeven om de gevolgen van de btw goed te kunnen bestuderen. We verwachten dat ze drastisch zijn voor de handel, werknemers en werkgevers”, zeggen de Arubaanse werkgevers en werknemers.

Geen btw, wel belastingverhoging 2023
Nu laat het kabinet ineens weten dat de invoering voorlopig van de baan is. “We hebben berekend wat de gevolgen zijn voor de inflatie en het is niet verstandig om btw per 1 januari in te voeren”, zegt de Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes over dit uitstel.

Ze noemt ook andere redenen zoals het effect van de oorlog in Oekraïne, de olieprijzen, dure water en stroom, en wijst in de richting van de werkgevers en vakbonden. “We hebben ook hun zorgen over de btw aangehoord.”

De Arubaanse overheid staat echter diep in het rood en kan de 100 miljoen gulden die het kabinet aan btw verwachtte, niet missen. Dat bedrag wil het kabinet toch binnenhalen door vanaf januari de huidige omzetbelasting BBO met 1 tot 1,5% te verhogen. De inflatie blijft vier keer lager dan als Aruba de btw invoert, verzekert de premier.

Werkgevers en vakbonden zijn zwabber-beleid zat
Amper een dag na de bekendmaking sturen 17 werkgevers- en werknemersorganisaties een brandbrief. Ze zijn duidelijk klaar met het ‘zwabber-beleid’ van het kabinet. Een aantal is ook boos op het kabinet dat ‘hen onterecht de schuld geeft van de btw-uitstel’.

“Het is uniek dat we nu met zoveel werkgevers en werknemers aan dezelfde kant van de tafel zitten”, zegt voorzitter Monica Kock van de Kamer van Koophandel bij de presentatie van het protestblok. Het is vanaf nu ook een ‘nee tegen elke belastingverandering of -verhoging in 2023’.

“We willen eerst een duidelijk plan zien en niet een dat verandert van de ene op de andere dag. Maar wat het ook gaat worden, de overheid is te laat om het op 1 januari in te voeren. Het is al na twaalven”, benadrukt Kock.

Dat staat ook in de brandbrief. Het kabinet moet bovendien aan tafel met een commissie van drie afgevaardigden die met ‘realistische suggesties en advies komt voor het langdurige welzijn van Aruba’.

Nog meer inflatie, minder koopkracht
Verschillende werkgevers hebben verder kritiek op het nieuwe voorstel van het kabinet om de BBO te verhogen.

“Dat is een simpele fastball. Alleen door de schakels wordt deze omzetbelasting niet naar 7 of 7,5% verhoogt zoals de regering beweert, maar tussen de 8,01% tot 16%”, zegt CPU. Deze organisatie voor Arubaanse handelaren is dan ook niet de enige op het eiland met de kritiek dat ‘de Arubanen dan nog beter af waren geweest met de btw’. De btw-tarieven zouden tussen de 6 en 14% zijn.

Het gaat sowieso slecht met het consumentenvertrouwen op het eiland. 95% van de Arubanen zegt minder te kunnen kopen met hun salaris dan een half jaar geleden, aldus cijfers van de Centrale Bank van Aruba. En 97% verwacht dat de prijzen de komende 6 maanden (weer) gaan stijgen.