Foto: Roelie van Beek

De jaarlijkse Tula-herdenking op 17 augustus is een belangrijke dag voor veel Curaçaoënaars, overal ter wereld. Ook in Nederland worden er verschillende bijeenkomsten georganiseerd. 

Niet de afschaffing van de slavernij wordt herdacht, maar vooral de strijd die de voorouders hebben gevoerd voor vrijheid. Dit jaar zijn alle ogen gericht op de nationale herdenking op Curaçao woensdagavond, waarbij een delegatie van Tweede Kamerleden aanwezig zullen zijn.

De jaarlijkse tocht op het eiland langs de belangrijkste plaatsen van Tula’s strijd (met live-optredens van acteurs), gaat dit jaar niet door. Maar zowel op Curaçao als in Nederland zijn er wel verschillende activiteiten die je kunt bijwonen.

Doe mee aan de activiteiten
Nationale Herdenking op Curaçao 
Woensdag 17 augustus | 18.30 – 21.45 uur, Parke Lucha pa Libertat (gratis)

De jaarlijkse nationale herdenking van de Dia di Lucha pa Libertat in Willemstad. Met toespraken en culturele optredens bij het slavernijmonument Deskadená (ontketend). De premier van Curaçao is onder andere aanwezig en voor het eerst ook een delegatie van Tweede Kamerleden.

Tula Lezing 2022, Amsterdam
Woensdag 17 augustus | om 19.00 uur, Stadsarchief Amsterdam (gratis)

Ocan-voorzitter Lionel Martijn houdt dit jaar de Tula Lezing in Nederland. “Ik zal trachten in de huid van Tula te kruipen of zijn bril op te zetten en een doorkijk te geven naar de toekomst.” Meer info

Herdenking & viering in Groningen
Woensdag 17 augustus | 15.30 uur, Nieuwe Kerk Groningen

Ook in Groningen wordt de opstand van 1795 herdacht en gevierd. Er is onder meer muziek, spoken word en Caribisch eten. Mode-ontwerper en historicus Laurindo Andrea met een monoloog ‘M’a Topa Tula’ (Ik heb Tula ontmoet). Een lezing van Barbara Henkes over een 50-jaar oud standbeeld in Windschoten van.. Tula.

Georganiseerd door stichting Brisa en Bitterzoet Erfgoed. Meer informatie

Film ‘Watamula’ door Kevin Osepa, Rotterdam
Woensdag 17 augustus | Om 19.45 uur, film- en muziektheater LanterenVenster

Watamula is de plek waar Curaçao ademt. In deze film (trailer) vermengen alledaagse realiteit en mystieke ervaring op magische wijze tijdens de mentaal en fysiek zware tocht van René over het eiland Curaçao. Een reis door het leven.Volgens organisator Vanny Hooi sluit deze film goed aan bij de discussie over identiteit en gewoontes/tradities die je erft. Meer info over de filmvertoning

Tula-lezing en Verhalensalon, Den Haag
Zaterdag 20 augustus | Vanaf 13.00 uur, Den Haag

Nelson Lacroes houdt de lezing over de verzetsheld Tula. Tijdens dit evenement wordt een verhalensalon gehouden, van voorwerpen die mensen vanuit huis hebben meegenomen die een interessant koloniale betekenis hebben.Georganiseerd door Dutch Caribbean Book Club en het Haags Historisch Museum. Meer info

Dia di Tula, Rotterdam
Zaterdag 20 augustus | 16.00 – 21.00 uur, Rotterdam Hoogvliet (gratis)

Een evenement met verschillende activiteiten: live tambú-muziek, workshops over folklore-muziek, djembé-workshops, filmvertoning van Lombrishi (Failyann Muzo) en expositie van de Curaçaose mode-ontwerper en kunstenaar David Paulus. Meer info & adres

Herdenkingsconcert Ninsee, Amsterdam
Zondag 21 augustus | 19.30 uur, Internationaal Theater Amsterdam (vanaf 12,5o euro)

Een speciaal concert op basis van muzikaal erfgoed van Curaçao, in een bigband-arragement met twee populaire muzikanten uit Curaçao: pianist, componist en arrangeur Randal Corsen en zanger Dibo Doran.Georganiseerd door het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden (Ninsee). Meer info

Help kennis verspreiden: deel dit artikel met jouw netwerk op Whatsapp, Facebook en LinkedIn.
Mis je een activiteit in deze lijst? Mail ons: caribischnetwerk@ntr.nl