Foto: MFK

WILLEMSTAD – Voormalig minister-president Gerrit Schotte (MFK) deed begin deze maand via sociale media een beroep op de Curaçaose bevolking om hem te helpen met donaties. Hij heeft 1,8 miljoen Antilliaanse guldens nodig om uit de gevangenis te blijven. Verschillende oud-premiers vinden dat de actie schadelijk is voor het imago van Curaçao.

Hij heeft inmiddels laten weten dat de deadline om voor 12 mei al het geld bijeen te hebben voorlopig van de baan is omdat het OM open lijkt te staan voor een betalingsregeling. Zijn bankrekening bij de ORCO Bank werd vorige week plots geblokkeerd. Inmiddels zijn voorlopige rekeningen geopend in New York en Brussel waarop mensen hun donatie kunnen storten.

‘Wanhoopsdaad’
“Een wanhoopsdaad”, zo noemt Etienne Ys, oud-minister president van de Nederlandse Antillen (2004 en 2006) namens de PAR, de actie van Schotte. “Geld ronselen om je geldboete te betalen is geen misdrijf. Maar het zal wel vragen oproepen als hij dat enorme bedrag op korte termijn bij elkaar krijgt.”

Beeldvorming
Een andere voormalig minister-president van de Nederlandse Antillen, Maria Liberia-Peters (tussen 1984 en 1986 en tussen 1988 en 1994) namens de PNP, is van mening dat de actie van Schotte ‘niets te maken heeft met de functie of gewezen functie als minister-president’. Liberia-Peters zegt: “Mijn moeder, Sabaanse van afkomst hield ons altijd voor: ‘Every pot sits on their own bottom’.”

Ook reageert Suzy Camelia-Römer, minister-president van de Nederlandse Antillen in 1993 en tussen 1998 en 1999 namens de PNP. Zij vindt de zaak op de eerste plaats vervelend voor Schotte. Maar ze merkt tegelijkertijd op dat het negatief afstraalt op Curaçao.

Camelia-Römer, die inmiddels haar eigen politieke partij PIN heeft, stelt dat ‘in de ogen van de bevolking iemand zijn hele leven wordt gezien als voormalig minister-president’. “Daarom is het slecht voor de beeldvorming van Curaçao dat iemand op deze manier de bevolking vraagt een bijdrage te leveren voor geld dat hij moet terug betalen.”

‘Niet correct dat gemeenschap moet opdraaien voor zijn fouten’
Ook Eugene Rhuggenaath, premier van Curaçao tussen 2017 en 2021 namens de PAR, stelt dat hij ‘als burger en mens’ Schotte alle goeds toewenst. “Maar als oud minister-president vind ik dat Schotte zich aan de wet moet houden, ‘good governance’ en ethisch leiderschap laten zien.”

Rhuggenaath vindt dat de daden waarvoor Schotte is veroordeeld slecht zijn voor de reputatie en het vertrouwen in Curaçao. Corruptie is volgens hem ‘slecht voor de gemeenschap en leidt tot armoede’. Het is vooral schadelijk voor de mensen die het meest kwetsbaar zijn. Rhuggenaathh: “Daarom vind ik het niet correct dat Schotte wil dat dezelfde gemeenschap op moet gaan draaien voor de fouten die hij zelf heeft gemaakt.”

Strafzaak

Gerrit Schotte werd de eerste premier van Curaçao en kwam met zijn partij MFK aan de macht tussen 2010-2012. Hij is in een strafzaak in 2018 wegens onder meer voor ambtelijke corruptie en witwassen veroordeeld. Hij kreeg een celstraf van drie jaar en kreeg daarnaast een ontnemingsmaatregel opgelegd van bijna 2 miljoen Antilliaanse guldens (circa 900.000 euro). Schotte heeft tussen 2018 en 2020 bijna twee jaar in de SDKK-gevangenis gezeten.

De oud-premier is in bij de Hoge Raad in cassatie gegaan tegen de geldboete van 1,8 miljoen guldens. Maar die heeft vorig jaar september bepaald dat de ontnemingsmaatregel die is opgelegd terecht is en daarom gehandhaafd blijft.

Zelf stelt Schotte dat hij nu ‘even rust heeft’, omdat volgens hem het OM open staat voor een betalingsregeling en de deadline van 12 mei daarmee van tafel is. Zodra er meer duidelijk is, meldt Schotte zich weer op sociale media.

‘OM is geen financiële instelling’
Begin mei van dit jaar liet hij op sociale media weten dat hij voor 12 mei geld moet betalen, omdat hij anders opnieuw zou worden opgesloten. Guillano Schoop, officier van Justitie, legt uit tegen Caribisch Netwerk dat ‘iedereen tegen wie een ontnemingszaak loopt, minstens drie keer hierover een brief krijgt’. “We zetten mensen niet opeens voor het blok.”

Volgens Schoop is het OM, in tegenstelling tot bij een boete, niet verplicht om een betalingsregeling aan te bieden bij een ontnemingszaak. ‘’Maar we staan er wel voor open.” Eind vorige week kreeg het OM een brief van de advocaat van Schotte, Paula Janssen, met het verzoek om tot een betalingsregeling te komen. Schoop zegt dat daarop zal worden gereageerd. Wat die reactie inhoudt, wil hij niet met de pers delen.

In het algemeen stelt hij dat het OM ‘geen financiële instelling’ is en niet openstaat voor een afbetalingsregeling van tien of twintig jaar of nog langer. Eerder moet worden gedacht aan een periode van twee jaar vanaf het moment dat de straf definitief is. Dat zou betekenen dat Schotte nog tot september 2023 heeft om af te betalen.

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer dan net als anderen ook op de nieuwsbrief van Caribisch Netwerk.