KRALENDIJK – Bij de voedselbank van Adra Food Pantry heerst al drie maanden onrust nadat klanten ineens voor een dichte deur stonden. “De voedselpakketten en de sfeer zijn niet als vanouds. Je merkt aan de medewerkers dat er wat speelt”, vertelt een bezorgde klant.

De coördinator had in januari besloten de deuren dicht te houden na meldingen dat de financiële administratie niet klopte. Volgens verschillende klanten is het weleens voorgekomen dat er minder producten waren in het voedselpakket, maar het was voor het eerst dat ze voor een gesloten deur stonden.

Het incident roept veel vragen op bij de verschillende klanten. Ze zeggen ongerust te zijn en vragen zich af of ze kunnen blijven rekenen op hun voedselpakketten. Drie medewerkers hebben intussen ontslag genomen door het geruzie.

75.000 dollar overheidssubsidie
Of de problemen rondom de administratie door gesjoemeld of onzorgvuldigheid komen, is niet duidelijk. Adra Food Pantry deelt al tien jaar voedselpakketten uit op Bonaire. De voedselbank ontvangt jaarlijks 75.000 dollar aan subsidie van de gemeente Bonaire. Met dat geld kan er elke maand zo’n 300 voedselpakketten worden gemaakt.

Volgens Anette Paris, directeur van Adra Bonaire, heeft de coördinator de deuren gesloten omdat er niet genoeg producten waren. Ook zou het uitgiftepunt niet schoon genoeg zijn. “Ik snap zijn beweegredenen wel, maar de deuren sluiten was niet correct”, zegt Paris.

Gesjoemel of onzorgvuldigheid?
Maar volgens de office administrator van de Adventisten Missie Bonaire is er veel meer aan de hand. De interne problemen bij de voedselbank gaan ook over de administratie die niet op orde zou zijn, stelt Nurelle Chirino. “Er wordt geld uitgegeven, maar er zijn geen facturen of bonnen.”

Naar eigen zeggen heeft Chirino door haar oplettendheid ontdekt dat er mogelijk met subsidiegeld wordt gesjoemeld. Verder zegt ze dat de coördinator hiervoor verantwoordelijk was, maar dat die geen gehoor gaf aan de oproep van het bestuur om verantwoording af te leggen.

De directeur van Adra Bonaire kan het verhaal van Chirino niet bevestigen. “Feit is dat we jaarlijks de audit van de accountant doorstaan. Het is niet mijn taak om alle bonnetjes te controleren”, aldus Paris. “We vertrouwen op de deskundigheid van accountant en voor ons is de zaak dan afgesloten. Chirino is niet bevoegd om namens Adra te spreken.”

Gedeputeerde Nina den Heyer (Sociale Zaken en Welzijn) laat in een reactie weten zelf niet op de hoogte te geweest van de heersende onrust rondom de voedselbank. Inmiddels zou de gemeente wel contact hebben opgenomen met het bestuur voor opheldering.

Ruzie over moderne werkwijze
Directeur Paris bevestigt de onenigheid binnen de organisatie. Alleen, die onenigheid gaat volgens haar over de houding van de coördinator over de nieuwe werkwijze van de voedselbank. “De tijden zijn veranderd, we werken nu met een heel ander systeem.”

Adra maakt deel uit van een wereldwijd netwerk van 140 kantoren, waarvan Adra International het overkoepelende orgaan is. In 2021 is Adra Bonaire geaccrediteerd en om de licentie te behouden moeten ze voldoen aan enkele voorwaarden. Bijvoorbeeld een moderne en digitale manier van rapporteren.

“Ik wilde dit samen oplossen. Sinds november vorig jaar hebben we regelmatig met de coördinator overlegd. Hij liep tijdens de vergaderingen weg”, aldus Paris. “Uiteindelijk is het ons toch niet gelukt.”

De coördinator is inmiddels niet meer werkzaam bij de voedselbank. “Ik heb per direct ontslag genomen”, zegt hij. Op de redenen van zijn ontslag wil hij niet ingaan. Zijn vertrek heeft voor meer onrust gezorgd: twee vrijwilligers die jaren de voedselbank hielpen, zijn hiermee gestopt.

Inmiddels is er een nieuwe coördinator in dienst bij de voedselbank. “We vertrouwen erop dat we op de goede weg zijn om de rust terug te krijgen bij Adra Food Pantry”, aldus Anette Paris.

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates, ook over wat er leeft onder inwoners op Bonaire. Abonneer dan net als anderen ook op de nieuwsbrief van Caribisch Netwerk.