DEN HAAG – ‘Prachtige verhalen! Curaçao love you. Mijn thuis.’ En ‘Dank alle voorouders die stierven voor ons volk’. Veel positieve reacties zijn er op de tentoonstelling ‘Kòrsou Curaçao Stemmen van toen, mensen van nu’ die in het Nationaal Archief in Den Haag te zien is.
“Het aantal bezoekers dat wij voor de tentoonstelling over de vloer krijgen ligt hoger dan verwacht”, vertelt Mick de Wal van het museum. Uit publieksonderzoek van het Nationaal Archief blijkt dat er ook bezoekers zijn die niet eerder over de voormalige Nederlandse Antillen gehoord hadden.
De tentoonstelling Kòrsou is vanaf 16 december geopend. Sinds de versoepeling van de corona-maatregelen vorige maand heeft het Nationaal Archief niet klagen. De Wal: “Met deze tentoonstelling hebben zeker nieuwe mensen naar binnen kunnen krijgen.”
Meer waarheidsgetrouwe blik
In de collectie van het Nationaal Archief is veel te vinden over Curaçao. “Het archief is zich bewust dat deze collectie grotendeels is gevormd vanuit een wit perspectief van koloniale machthebbers,” zegt De Wal. “We willen hiermee andere vormen van geschiedenissen en verhalen over Curaçao een podium te bieden.” Door de stukken van archief aan te vullen met verschillende Caribische visies op het eiland, hopen ze een bredere en meer waarheidsgetrouwe blik op deze geschiedenis te geven.
Dat is te zien op de tentoonstelling en merk je ook bij de onlangs gehouden Caribische Week. Modeontwerper en historicus Laurindo Andrea trapte deze week af met een goed bezochte lezing over de mode en het kleedgedrag van Curaçao, die teruggaat tot de 17e eeuw.
Met een zelf aangeklede paspop schetste hij de geschiedenis van de Saya ku djèki, het traditionele jasje met rok die zich op Curaçao ontwikkelde maar ontstond in Europa:
Reportage door Sam Jones
Maar er was veel meer. Zo hield de Curaçaose fotograaf Rachel Moron een verhaal over haar Joods-Curaçaose familiegeschiedenis en schrijver en dichter Gershwin Bonevacia droeg eigen werk voor. Ook wordt de actie om meer informatie op Wikipedia te krijgen over Caribische vrouwen voortgezet op de Caribische Week.
Op 14 mei is er een Dutch Caribbean Book Club in het Nationaal Archief met de lezing ‘110 jaar leven en werk van Paul Brenneker’. Oud-gevolmachtigde minister Paul Comenencia houdt een lezing en muziekartiest Vernon Chatlein en historicus Laurindo Andrea geven een preview van hun voorstelling Voices from Letters: Zikinzá.
De expositie is tot 23 oktober te zien.