KRALENDIJK – Jongeren op Bonaire kunnen vanaf september meedoen aan een speciaal tussenjaar om te kijken of een studie wel of niet bij ze past. Dat moet voorkomen dat ze in Nederland steeds van studie veranderen of zelfs uitvallen door slechte resultaten. 

“Uitval van Caribische studenten in Nederland is nog steeds een probleem, met alle gevolgen van dien zoals een grote studieschuld”, zegt onderwijsadviseur Rosemarijn de Jong. “Als jongeren beter hebben nagedacht over hun studiekeuze, zullen ze misschien minder snel switchen of uitvallen.’’


Verslag door Marit Severijnse

In acht maanden tijd kunnen ze op hun eiland verschillende opleidingen ‘proeven’. Ze krijgen coaching, voeren projecten uit bij verschillende bedrijven en ze krijgen extra lessen Nederlands.

Gerty Koffijberg is directeur van een opleidingsinstituut op Bonaire en werd regelmatig benaderd door ouders. “Dan zeiden ze: ‘mijn zoon wil graag studeren, maar weet niet echt wat hij wil’. Op Aruba en Curaçao hebben ze al een tussenjaar-programma, maar op Bonaire is nog niets.’’

“Helemaal goed dat er hier stichtingen zijn die studenten helpen om naar Nederland te gaan, om daar een bankrekening te openen, enzovoorts. Dat is heel hard nodig, maar”, vertelt initiatiefnemer Gerty Koffijberg. “Dat stukje praktijk is net zo belangrijk. Welke opleiding past bij mij? Wat vind ik nou leuk? Dat gaan wij aanbieden.”

‘Weinig voorbereiding voor studeren in Nederland vanuit school’
Tari Jansen uit mavo-3 is nog niet zeker over wat hij na zijn schooltijd wil gaan doen. “Ik weet wel dat ik goed ben met kinderen en dat ik in Nederland wil gaan studeren.’’ Maar Tari geeft aan dat hij eigenlijk niet zo goed weet wat er daar van hem wordt verwacht. “Sommige mentoren praten elke ochtend over wat je later wil worden en hoe het allemaal gaat, maar anderen nooit. Dus in het algemeen gaat de school er niet echt over.’’

“Uitval van Caribische studenten in Nederland is nog steeds een probleem, met een grote studieschuld en alle gevolgen van dien”, zegt Rosemarijn de Jong, die als coördinator betrokken is bij het tussenjaar. “Als jongeren beter hebben nagedacht over hun studiekeuze, zullen ze misschien minder snel switchen of uitvallen.’’

“Er is in de politiek veel meer aandacht gekomen voor de begeleiding van jongeren in Nederland, maar er zit ook een stukje hier voordat ze die studiekeuze maken’’, aldus coördinator Rosemarijn de Jong.

Koffijberg denkt ook dat jongeren gemotiveerder naar Nederland gaan als ze zeker weten wat ze leuk vinden. “Nu kijken ze misschien online naar een open dag en dat lijkt ze wel leuk, maar eigenlijk hebben ze geen idee.’’

Jongeren meer zelfvertrouwen geven in de Nederlandse taal
De Nederlandse taal blijkt voor veel Bonairiaanse jongeren heel lastig te zijn. “Hogescholen in Nederland houden er geen rekening mee dat er hier meer Papiamentu gesproken wordt dan Nederlands”, zegt Koffijberg. “We moeten voorkomen dat studenten daardoor ontmoedigd worden. Wij willen ze het zelfvertrouwen geven.“

“Het probleem is dat jongeren de Nederlandse taal beheersen, maar niet goed genoeg, waardoor dat tijdens hun opleiding een probleem wordt. Dat is heel vervelend voor ze. En de ervaring is dat ze te trots zijn om te zeggen dat ze het niet snappen. Daar moeten we vanaf.”

Samantha Chacon uit havo-4 wil graag Geneeskunde studeren in Nederland. De extra lessen in de Nederlandse taal lijken haar goed. “Zodat je met zekerheid naar Nederland kan gaan en het goed kan doen.’’

Geen examens
De scholieren hoeven tijdens het tussenjaar geen examens te maken, maar krijgen aan het einde wel een certificaat. “Dat laat zien dat ze hebben nagedacht over hun studiekeuze’’, aldus Koffijberg.

“Ik vind dit wel goed’’, zegt scholier Tari. “Het is bij mij toch een beetje een tegenslag als ik een onvoldoende haal.’’ Ook Amberly Jansen uit mavo-4 deelt die mening. “Want als je een slecht cijfer krijgt dan ga je echt denken dat je daar niet goed in bent.’’

Het tussenjaar is ook voor jongeren die na school op Bonaire willen blijven. “Die kunnen hier natuurlijk wel deeltijdopleidingen doen, of het certificaat aantonen tijdens sollicitaties’’, aldus Koffijberg.

Hogeschool Rotterdam

De Hogeschool Rotterdam wil mogelijk op de Caribische eilanden tweejarige hbo-studies aanbieden. Studenten kunnen daarmee gaan werken, of verder studeren voor een hbo-bacheloropleiding in Nederland. Het idee is om mensen die in Nederland willen studeren op deze manier aan de studie te laten wennen, voordat ze het eiland verlaten. De Hogeschool Rotterdam worstelt al jaren met tegenvallende prestaties van Caribische studenten.

Tijdens een werkconferentie van het Vierlandenoverleg in september moet een besluit over dit en andere onderwijs-aansluiting programma’s vallen. De Hogeschool Rotterdam zou bijvoorbeeld de licenties, inhoud van de opleiding kunnen leveren. De drie Caribische universiteiten van het koninkrijk verzorgen dan de opleidingen.

Wil je voortaan updates over de belangrijkste Caribische verhalen? Abonneer dan net als anderen ook op de nieuwsbrief van Caribisch Netwerk.