KRALENDIJK – Op Bonaire hebben ruim 160 medewerkers van de gevangenis hun werk tijdelijk neergelegd als protest tegen de directie. Het personeel eist dat er een einde komt aan wat zij noemen ‘een verziekte werksfeer’ door intimidatie en voorkeursbehandeling door hun leidinggevende.

Het protest gebeurde afgelopen maandag. Bijna alle medewerkers eisen het vertrek van de onderdirecteur van de gevangenis, de Justitiële Inrichting Caribisch Nederland (JICN).

Volgens het stakende personeel draait het conflict om voorkeursbehandeling. Het zou hen al langer zijn opgevallen dat sommige collega’s ‘voor iets heel kleins’ op non-actief werden gezet door de onderdirecteur, terwijl andere collega’s die de regels in de gevangenis overtreden juist onbestraft blijven. “Niemand werkte meer met plezier, we zijn ook voor de directie de hele tijd op ons hoede”, aldus een demonstrant.

Door het protest komt er nu alsnog een intern onderzoek naar de onderdirecteur; iets wat het personeel al langer op heeft aangedrongen.

‘Zo’n protest is nieuw voor Bonaire’

“In tegenstelling tot bijvoorbeeld Aruba of Curaçao, is buureiland Bonaire niet een eiland waar vaak demonstraties, stakingen en walk-outs plaatsvinden”, vertelt correspondent Nathaly Evertsz. “Het is een kleiner eiland en mensen zijn hier veel terughoudender. Wat er bij deze demonstratie opvalt is niet alleen het grote aantal stakende mensen, maar ook hoe eensgezind, fel en georganiseerd ze waren. Zoiets is nieuw voor Bonaire.”

“Onderling werd er ook van alles geregeld om te zorgen dat ze letterlijk herenigd blijven tijdens hun protest. Kinderen van het stakende personeel werden voor hen van school gehaald en er werd eten geregeld. Het grote aantal stakende medewerkers en de felheid laat duidelijk zien hoe groot de frustratie is en hoe onhoudbaar de situatie zou zijn geworden.”

‘Er wordt met twee maten gemeten’
De medewerkers vinden dat de onderdirecteur zich niet houdt aan het zogeheten sanctie-protocol, waarin alle maatregelen staan. Hij zou dat doen op basis van persoonlijke voorkeur, is de klacht. Bij het protest doen verschillende medewerkers hun verhaal.

Op 3 januari heeft er in de gevangenis een geweldsincident plaatsgevonden met drie gedetineerden. “De onderdirecteur heeft het afdelingshoofd sindsdien op non-actief gezet. Hij zegt dat het afdelingshoofd te vrij en vriendschappelijk omgaat met de gedetineerden. Maar in feite gaat het erom dat hij hem persoonlijk niet mag”, vindt een stakende medewerker.

‘Drugs bij teamleider gevonden, geen consequentie’
“De druppel die de emmer deed overlopen was het feit dat er drugs werd gevonden in de kluis van een teamleider. Die persoon is nog steeds werkzaam omdat die goed is met de onderdirecteur. Hij houdt diegene het hand boven het hoofd”, vertelt een andere medewerker ter plekke.

Pogingen om een reactie te krijgen van de onderdirecteur zelf hebben tot nu toe niets opgeleverd.

Geen vertrouwen
De onderdirecteur heeft besloten om vrijwillig de komende tijd niet op de werkvloer te verschijnen. Wat het stakende personeel betreft is de boodschap duidelijk: de strijd van het personeel is vooral om de onderdirecteur te ontslaan. “Of blijft die ene medewerker binnen en blijven er 160 andere medewerkers buiten. Of het wordt andersom”, zegt Norwin Willem namens Union Sindikal Boneriano.

Tijdens het protest werd aan het personeel gevraagd om weer aan het werk te gaan en de directie een nieuwe kans te geven voor een oplossing. Het personeel heeft stevig geweigerd, omdat de onrust al te lang zou duren. Er zouden al meerdere pogingen zijn gedaan vanuit de werknemers om de problemen aan te kaarten, maar volgens de vakbond zonder resultaat.

Vakantie
De Rijksdienst Caribisch Nederland is in de Caribische gemeenten verantwoordelijk voor onder meer de gevangenis en justitie. De stakende medewerkers eisen luidruchtig om de reactie van de hoogste ambtenaar, waarnemend Rijksvertegenwoordiger Jan Helmond. Maar die blijkt met vakantie te zijn.

De vakbond vindt dat de Rijksdienst Caribisch Nederland ‘verantwoordelijkheid moet nemen’ door zo gauw mogelijk een beslissing te nemen. “Alleen zo herstelt de rust in JICN. Dat hij met vakantie is, is geen excuus”, aldus Willem.

Ook de directeur van de gevangenis Wibo de Vries blijkt op vakantie. Hij besluit om die te onderbreken vanwege de staking. “Ik neem dit ontzettend serieus en vraag ruimte om met het managementteam te spreken”, zegt hij.

Eerst onderzoek afwachten
Ontslag is wat de gevangenis betreft niet aan de orde, omdat er eerst een onderzoek moet plaatsvinden naar de klachten. “Vanwege aanhoudende signalen over ongewenst gedrag en/of een gevoel van onveiligheid binnen JICN is besloten om een sociaal veiligheidsonderzoek in te stellen”, aldus gevangenisdirecteur De Vries. “Dit zal worden uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau.”

De gevangenis op Bonaire telt ruim 160 medewerkers en heeft de capaciteit voor 113 gedetineerden. Volgens een woordvoerder hebben de zorg en het toezicht op de gedetineerden niet geleden onder de staking.

Op de hoogte blijven over de verhalen die Bonaire raken? Abonneer dan net als anderen ook op de nieuwsbrief van Caribisch Netwerk.