Foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Praat de Arubaanse minister van Financiën Xiomara Maduro (MEP) geweld goed? ‘Een Will Smith om iedereen te stoppen die denkt zomaar respectloos te kunnen zijn’. Haar Facebook-bericht blijkt nu tegen de pers gericht te zijn.

Deze week kwam de Amerikaanse acteur Will Smith in opspraak nadat hij tijdens de Oscaruitreiking de komediant Chris Rock in zijn gezicht heeft geslagen. Die heeft vlak daarvoor grappen gemaakt over het kale hoofd van zijn vrouw Jada Smith.

Geweld goedpraten?
“Als je werkelijk denkt dat iemand slaan voor een verdomde grap terecht is, dan ben jij het probleem”, reageert oud-journalist en opiniemaker Ariën Rasmijn. Hij schrijft regelmatig columns over politieke perikelen op Aruba. Ook anderen uiten op sociale media kritiek dat de minister hiermee vanuit haar voorbeeldfunctie geweld goedpraat.

Uit sommige reacties blijken Arubanen haar te steunen, vooral als Maduro uitlegt wat ze ermee wil bereiken.

De post waar minister Maduro zegt: “Een Will Smith om iedereen te stoppen die denkt zomaar respectloos te kunnen zijn.”

“Bezinning”, aldus de minister. “Ik wil dat mensen stilstaan bij de mogelijke gevolgen als je geen respect toont. We hebben allemaal vrijheid van meningsuiting; ook daarom heb ik dit gepost. Maar we zijn niet gevrijwaard van de gevolgen ervan”, is haar reactie op vragen van Caribisch Netwerk.

Gericht aan de Arubaanse pers
Uit de antwoorden blijkt dat de minister vooral de Arubaanse pers aanspreekt. Er is al maanden een oplopende ruzie tussen een aantal ministers en media aan de gang.

Persoonlijke aanvallen
Zeker de persoonlijke aanvallen op haar en de minister-president, zegt Maduro, moeten stoppen. De minister verwijst naar de vele grappen in de media over haar gewicht. “Ik weet dat als politica ik een brede rug moeten hebben. Die heb ik: figuurlijk én letterlijk.”

Beide ministers worden verder in internetfilmpjes regelmatig geseksualiseerd. En vooral dat gaat hen te ver.

Tekst gaat verder onder de video


Minister Maduro antwoordt op vragen van verslaggever Sharina Henriquez

“Nee, ik wil geen Will Smith op hen afsturen”, vervolgt ze. “Ik heb dat ook op Facebook verduidelijkt: ik ben tegen geweld. En als het mijn intentie was om een Will Smith te sturen, was ik zelf wel gegaan. Maar ik respecteer hen juist. Waar ik aandacht voor wil: is dit het niveau waar we met Aruba, de pers willen afzakken?”

“Gooi dus niet nu de schuld op mij vanwege deze post. Mijn punt is: laten we stilstaan wat er nu gebeurt; jij aan de kant van de pers en ik aan mijn kant van de politiek.”

Voorbeeldfunctie?
De veelgehoorde kritiek is dat Maduro als minister een voorbeeldfunctie heeft. Ze zou met haar Facebook-bericht – zowel op haar privé-account als op haar officiële ministerspagina –een signaal afgeven dat je problemen kunt oplossen met geweld. “Ga geen spijkers zoeken op laag water”, is haar reactie op de kritiek.

“Ik heb dit gepost omdat ik ook emotioneel heb gereageerd. Aan het einde van de dag is deze minister van Financiën ook maar een mens. Net zoals deze man (Will). Ik herhaal: klappen geven is niet goed. Iedereen legt mijn post vervolgens uit vanuit hun eigen moraal. Ik heb je nu uitgelegd hoe ik deze situatie heb geïnterpreteerd.” De minister blijft dan ook achter haar post staan.

Op de hoogte blijven over de media en politiek op Aruba? Abonneer dan net als anderen ook op de nieuwsbrief van Caribisch Netwerk.