KRALENDIJK – Mensen met een handicap kunnen in de Caribische gemeenten nog weinig op hulp rekenen van de overheid. Op Bonaire is de gemeente met een van de eerste projecten begonnen voor mensen met een beperking.
De Nederlandse overheid is juridisch verplicht om ook voor deze inwoners op te komen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het autonome land Curaçao, geldt bovendien het VN-verdrag voor mensen met een beperking wel voor de bijzonder gemeente Bonaire.
Verslag: Marit Severijnse
Veel mensen die bijvoorbeeld blind, slechtziend of een andere lichamelijke beperking hebben, zouden wel kunnen werken, sporten, reizen of een opleiding kunnen volgen. Maar dat gaat nu niet, omdat de overheid ze niet helpt met de juiste voorzieningen.
Eerste keer sportactiviteit
Het is de eerste keer dat er op Bonaire een bewegingsproject is voor mensen met een beperking. Sportleider Rolvin Helburg ziet dat beweging en sociaal contact ook onder ouderen hard nodig is. “Heel veel van hen hebben te maken met lichamelijke beperkingen. Ze zeggen dat ze niks te doen hebben. Ze blijven nu veel thuis en zitten de hele dag.”
De deelnemers krijgen – naast gezelligheid – speciale oefeningen, onder professionele begeleiding. “Onze activiteiten zijn meer gericht op sporten, omdat je daar een goed gevoel van krijgt en kunt socialiseren’’, vertelt Sharifa Sedney van het project Samen Fit.
Op termijn zullen verschillende soorten beweegactiviteiten worden aangeboden. “Waaronder yoga, maar bijvoorbeeld ook ademhalingsoefeningen. Ook willen we aandacht besteden aan gezond koken. We zijn momenteel nog bezig met het aanschaffen van meerdere materialen.’
Het is de bedoeling dat ook mantelzorgers gaan meedoen. “Want zo kunnen zij ook zien wat diegene nodig heeft en wat zijn of haar grenzen zijn. Iemand kan misschien niet zo goed meer lopen, maar wél andere beweegactiviteiten doen.’’