Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – Op Curaçao is het niet gebruikelijk dat kinderen lid zijn van een sportclub. Voor veel ouders zijn sportclubs voor de kinderen onbetaalbaar.

Dat zegt Sjoerd Schepel, oprichter van de Schepel Foundation. De stichting biedt drie keer per week gratis sportlessen aan. “Voetbal verbindt en dat is erg belangrijk voor met name de kinderen uit buurten waar de ouders het financieel moeilijk hebben.”

Tekst gaat verder onder de video

Verslag door Kim Hendriksen

De stichting biedt sportactiviteiten aan in Otrobanda en Scharloo, maar ook in andere wijken, waar ouders het financieel over het algemeen wat beter hebben, zoals in de wijk Julianadorp.

“De belangrijkste factor is dat de kinderen samen komen en samen zijn, onder begeleiding van de coaches. Alle kinderen moeten de mogelijkheid hebben om ook buiten school aan sport te doen”, vindt Sjoerd Schepel.

Te weinig aandacht voor sport in het onderwijs
In het rapport van Unicef uit 2013, staat dat slecht 25 procent van de bevolking aan sport doet. Dat ligt volgens Unicef onder andere aan dat particuliere sportinstellingen te duur zijn voor veel inwoners. Ook staat in het Unicef rapport dat er in het onderwijs te weinig aandacht wordt besteed aan sport.

Schepel is leraar en woont inmiddels zelf niet meer op het eiland, maar zijn stichting draait gewoon door. “We hebben daar verschillende mensen voor op het eiland en in Nederland. Het enige wat mij aan het hart gaat, is dat ik niet meer met de kinderen ben. Dat mis ik heel erg. We gaan zeker nog vele jaren door.”