Foto: John Samson

Opnieuw zijn er in de gemeente Sint-Eustatius stukken uit de klifwanden naar beneden gevallen. Zondag was energie- en waterbedrijf Stuco aan de beurt, waardoor stroom, elektriciteit en internet uitvielen op het eiland.

De brandstofleiding en de muren van het gebouw raakten beschadigd. Er zijn geen gewonden of doden gevallen, maar inwoners vragen zich af wanneer de politiek gaat ingrijpen. Beneden de 30-metershoge klif waar het nutsbedrijf is, zijn er ook andere gebouwen zoals restaurants, hotels en natuurbeschermer Stenapa.

Op Sint-Eustatius zorgen duizenden loslopende geiten al jaren voor levensgevaarlijke situaties langs de kust. Ze vreten al het groen kaal op de klif, waardoor zand en rotsen loskomen.

Door dit probleem met erosie dreigde ook het eeuwenoude Fort Oranje naar beneden te vallen. In de afgelopen jaren heeft het kabinet maar liefst tien miljoen euro uitgegeven om met spoed de klifwanden daar te verstevigen.

‘Dankbaar dat er geen doden zijn’
“Mensen zijn hier heel dankbaar dat er geen doden zijn gevallen”, vertelt inwoner Urisha Blake. “Het gebeurt helaas al zó vaak dat stukken uit de klifwanden daar naar beneden vallen, dat weinig mensen verbaasd reageren.”

Ook inwoner Lucinda Redan heeft er genoeg van. “En alweer is de gemeente Sint-Eustatius aan het afwachten met actie te ondernemen, totdat iemand straks mors dood is. De Stuco-medewerkers lopen elke dag risico’s, maar de overheid heeft blijkbaar andere prioriteiten!”

“De klif bij het fort kon wel verstevigd worden, maar waarom is dat dan bij Stuco nog niet gebeurd?”, vraagt Redan zich af. “Dit was een wake-up call. Wanneer precies worden de klifwanden daar gestut?”

Luistertip: ‘De geiten zijn hier de baas!’

Beluister zelf aflevering 5 van de podcast ‘De Vergeten Klimaatcrisis’ waarin je hoort wat erosie en 12.000 geiten doen met Sint-Eustatius. In december viel het al op dat niet alleen het energie- en waterbedrijf Stuco gevaar loopt, maar ook de landingsbaan van het eiland. Het is niet alleen levensgevaarlijk, maar het zorgt ook dat de effecten van klimaatverandering daar erger gaan worden. [Aflevering beluisteren]

Loslopende geiten zorgen voor erosie
Het is op Statia, zoals inwoners hun eiland noemen, ook verboden om geiten op straat en in het wild los te laten lopen. Alleen, deze bijzondere gemeente wil dat verbod niet handhaven. Al jaren zouden lokale politici bang zijn om stemmen te verliezen als ze bepaalde geitenhouders niet te vriend houden, is wat verschillende inwoners aangeven.

“Volgens mij is de overheid meer gefocust op een groepje in onze gemeenschap te vriend te houden, dan actie te ondernemen die in het belang is van ons allemaal”, aldus een andere inwoner. “No goat, no vote”, is een bekende term op Statia.

In oktober kondigde de bijzondere gemeente aan toch wel te gaan handhaven: door het loslopend vee naar het slachthuis te brengen. Maar die belofte werd na een paar dagen weer ingetrokken.

“Het is onacceptabel dat die keien maar blijven vallen op mensen hun gebouwen. Die geiten moeten aangepakt worden”, reageert een inwoner op de verklaring van de gemeente. “Dat zou geen probleem moeten zijn, want bijna iedereen op het eiland weet van wie die geiten zijn”, reageert weer een ander.

Geen stroom, water of internet
Het is voor inwoners extra vervelend dat door het incident ook de stroom een paar uur uitvalt. “Daarmee viel ook de watervoorziening op het eiland uit. We hadden ook ineens geen internet thuis, want dat is natuurlijk ook afhankelijk van elektriciteit”, aldus Blake. “Alleen mobiele data werkte nog. Het is vervelend dat het er zo aan toegaat.”

“Op Statia en op Saba weet iedereen dat na een zware regenval er grote rotsblokken kunnen vallen door erosie. Maar wat nu opvalt, is dat het even gevaarlijk is als het droog blijft.”

Water- en energiebedrijf Stuco, met daarachter de kaalgevreten klifwanden. (Foto: John Samson)