Foto: Tim van Dijk

THE BOTTOM – Met 184 besmettingen op een populatie van 1800 inwoners heeft de omikron-variant Saba verrast. In mei maakte Saba bekend dat het de eerste Nederlandse gemeente was welke alle maatregelen, zoals anderhalve meter afstand en mondkapjes, in de ban deed.

“We hebben gezien wat een lockdown kan doen met de maatschappij, dus dat gaan we hier zeker niet meer invoeren”, zegt gezaghebber Jonathan Johnson.

‘Liever boosters eerder gehad’

Ondertussen zijn de mondkapjes weer terug in het straatbeeld. Ook de anderhalve meter is opnieuw van kracht. De maatregelen opschorten eerder vorig jaar was niet voorbarig, stelt Johnson. “Maar als we iets eerder de beschikking hadden over de boosters, hadden we wellicht de schade kunnen beperken.” De booster is nu door bijna duizend bewoners gehaald.

Jane O’Flynn Hoofd van Public Health (GGD): “de cijfers zijn nu enkele weken later weer gedaald en de scholen sinds deze week weer geopend. We kijken het even aan en als het zo blijft kunnen we afschalen van code drie (zwaarste code) naar code twee.”

Hoe pakt een klein eiland als Saba de omikron-golf aan?

Door Tim van Dijk