Foto: Marit Severijnse

KRALENDIJK –  De bijzondere gemeente Bonaire is eindelijk begonnen met de aanpak van de vele slechte wegen. Maar veel inwoners zijn hier niet over te spreken, omdat het vooral om noodreparaties blijkt te gaan in plaats van gloednieuwe wegen. “We hebben een te klein eiland, om zulke rotte straten te hebben”, is een van de vele boze reacties. 

De wegen zijn volgens inwoners van deze Caribische gemeenten ‘ver ondermaats’, in vergelijking met de andere gemeenten in Europees Nederland. “Er gebeurt een klein beetje hier, een klein beetje daar. Dat vind ik eigenlijk onzin”, vindt Grace Winklaar. “Het moet goed gepland en gedaan worden, zo simpel als dat.”

Tekst gaat verder onder de video

Verslag door Marit Severijnse

Volgens de laatste cijfers van de afdeling Ruimte en Ontwikkeling van de gemeente is 70 procent van de geplande werkzaamheden nu afgerond en is 80 procent van de bijgekomen projecten van start gegaan. Daarmee lijkt de lokale overheid dus een behoorlijke inhaalslag gemaakt te hebben in de laatste maanden.

Uit frustratie een ludieke actie
“Het is fijn dat ze iets doen, want het heeft veel te lang geduurd”, reageert een andere inwoner Ruud van der Veen. “Er waren ludieke protestacties waarbij mensen bloemetjes in die gaten staken. Schandalig dat het zover moest komen. Als je hoort dat er vanuit Nederland geld genoeg is, dan moet je dat geld daarvoor besteden en de bevolking geen gekke dingen voorhouden. Eerlijk zijn, daar ontbreekt het wel eens aan.”

Velen op Bonaire herinneren nog deze ludieke actie: een groep inwoners gingen vier jaar geleden uit frustratie richting de politiek bloemen plaatsen in alle gaten op Kaya Grandi, de hoofdstraat van Kralendijk. (Foto: Gijs van den Heuvel)

De gemeente beloofde vorig jaar in een persconferentie dat er maandelijks een statusupdate gegeven zou worden, maar dit werd vervolgens maar drie keer gepubliceerd. De veelgehoorde kritiek vanuit inwoners is dan ook dat de gemeentebestuur te weinig communiceert. Ze hadden liever al veel eerder een verklaring willen waarom zo lang moesten wachten op het herstel van de wegen.

Op de vraag waarom die renovaties nu wel ineens kunnen, antwoordt de afdeling Ruimte en Ontwikkeling van de bijzondere gemeente dat er nu simpelweg meer geld bij is gekomen.

Blunder met verkeerde rotonde
Een blunder met de bouw van een rotonde enkele maanden geleden is nog steeds bron van irritatie. De nieuwe rotonde op Kaya Amsterdam moet vanwege fouten in het ontwerp volledig opnieuw worden gebouwd. Het is te klein en ook voor vrachtwagens is het onveilig om bochten te nemen.

Momenteel is op de plek van de mislukte rotonde een gewoon kruispunt gebouwd, die daar de komende drie tot vijf jaar nog zal blijven. De nieuwe rotonde zal tussen de 600.000 en 800.000 dollar gaan kosten.

“Een beetje onlogisch, ongeorganiseerd en onverantwoordelijk”, vindt inwoner Grace Winklaar. “Ik kan best begrijpen dat projecten niet in een keer gebeuren. Maar het is niet te begrijpen dat dingen zó in de war gaan.”

In april is een procesmatig onderzoek van start gegaan om te kijken waar het precies mis is gegaan. Maar dat onderzoek is nog steeds niet afgerond.

Nog veel wegen onveilig
Volgens Winklaar zijn er nog een heleboel wegen onveilig, maar de weg naar het dorp Rincon – het cultureel hart van Bonaire – zou volgens haar als eerste moeten worden aangepakt. “Het is daar te donker en er zijn te veel gaten. Het is ons erfgoed, dus het moet wel goed gedaan worden.”

Als het om veiligheid gaat, wijst Van der Veen erop dat veel wegen nog te smal zijn. “Dan rijden er zware vrachtwagens met ijzer of hout en wringt zich daar een ander autootje tussen. Ik zie gevaarlijke situaties.”

Op Bonaire wordt verder ook nog steeds weinig rekening gehouden met de toenemende fietsers. Op de weinige wegen waar er fietspaden zijn, staan regelmatig auto’s geparkeerd. “Om te kletsen, of voor boodschappen. Maar dat is een gewenningsproces”, zegt van der Veen.

Nieuw kabinet voelt niks voor ‘Rijkswegen’
Onlangs hebben de gedeputeerden aan het kabinet een verzoek gedaan om een aantal wegen aan te merken als ‘rijkswegen’. Als dat gebeurt, is niet meer de gemeente maar de Rijksoverheid verantwoordelijk voor de onderhoud. Maar daar voelt Den Haag opnieuw niks voor, zegt het gemeentebestuur.

Ook Consumentenbond Unkobon deed in het verleden al dezelfde oproep. Zij vinden het een onmogelijke taak voor de gemeente Bonaire om het grote en verourderde wegennet te renoveren.

De Directie Ruimte & Ontwikkeling is verantwoordelijk voor meer dan de helft van de projecten uit het Bestuursakkoord. De afdeling van de gemeente moet dus naast alle normale werkzaamheden ook de vele andere grote projecten doen. Het gaat om bijvoorbeeld de bouw van een kruithuis, brandstofopslag en ontwikkelingen rondom een vrachthaven.

Het kabinet zegt de gemeente verder te willen ondersteunen met middelen. Ook zou Bonaire kunnen gaan samenwerken met andere gemeenten in Europees Nederland. Het is een reactie die overeenkomt met die van oud-minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen (VVD), tijdens een werkbezoek aan Bonaire afgelopen juli.